ZAGREB

Dokukino KIC obilježava 30. obljetnicu pada Berlinskog zida

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Restart i Dokukino KIC obilježit će 9. i 10. studenog 30. obljetnicu pada Berlinskog zida, filmsko-diskurzivnim programom "Dva Berlina - Filmom preko zida" koji tematizira značaj tog prijelomnog povijesnog događaja.

U suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i Zagreb Film Festivalom, u Dokukinu KIC prikazat će se dokumentarci koji fenomen Berlinskog zida tematiziraju s različitih aspekata, povijesnih i simboličkih.

Kako je najavljeno, program otvara polemični dokumentarac "Pogledajte ovaj grad" Karla Gassa, jednog od najzanimljivijih i najkontroverznijih filmaša DDR-a. U tom se modernističkom propagandnom filmu iz 1962. uz autentične arhivske snimke opravdava podizanje zloglasne fortifikacije.

"Riječ je o provokativnoj, ali nadasve informativnoj vremenskoj kapsuli koja nas transponira u hladnoratovsku eru", ističe se.

U subotu će se također prikazati poetično i enigmatično remek-djelo disidentskog umjetnika Jürgena Böttchera "Zid" iz 1990. godine, koje reflektira 'zeitgeist' njemačke metropole na povijesnoj prekretnici, njegovu preobrazbu od simbola Hladnog rata u globalnu turističku atrakciju i kuriozitet.

Film je osvojio nagradu FIPRESCI na Berlinalu te posebno priznanje na dodjeli Europskih filmskih nagrada, a kao uvertira toj projekciji prikazat će se kratkometražna "Berlinska balada" (1990.) u kojoj 'globtrotter'  Chris Marker markira političke krajolike nedavno ujedinjenog grada.

U nedjelju je na rasporedu glazbeni dokumentarac "B-film: strast i zvuk Zapadnog Berlina" (1979-1989), koji se opisuje kao oda muzici, kaosu i umjetnosti koji su niknuli u kulturnom međuprostoru u kojemu se sve činilo mogućim, od punka do Love Paradea.

To je ujedno i nostalgična posveta gradu kakav više ne postoji, a u njemu sudjeluju Blixa Bargeld, Nick Cave, New Order, Klaus Schulze i brojni drugi. Narator je mančesterski glazbenik i producent Mark Reeder.

Program će se zaključiti uz kratkometražnog kandidata za Oscara, njemačko-poljska koprodukcija "Zec na berlinski" (2009.) Bartosza Konopke, priča o koloniji zečeva koja je 28 godina živjela na ničijoj zemlji na kojoj se nalazio Zid, a nakon pada zida morali su, kao i ljudi, naučiti živjeti u novom svijetu.

Film je osvojio i niz nagrada na prestižnim svjetskim festivalima, kao što su Hot Docs, Jihlava International Documentary Film Festival i Krakow Film Festival.  

Nakon projekcije slijedi tribina "Zidovi u glavi" o složenim posljedicama pada Berlinskog zida kao jednog od ključnih događaja 20. stoljeća.

"Nekadašnji simbol Hladnog rata možda se transformirao u globalnu turističku atrakciju, no usred migrantske krize fantazije o nekom budućem Europskom zidu prisutne su više nego ikad, a ekonomija ne namjerava osujetiti njegovu izgradnju", napominje se u najavi programa.

Na tribini sudjeluju Hrvoje Klasić, Tihomir Cipek, Boris Perić i  Krešimir Zovak.

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a ulaz je slobodan.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater