SPLIT

Dodjelom nagrada završio Festival mediteranskog filma Split

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najboljim filmom u programu hrvatskoga kratkometražnog filma Ješke 15. Festivala mediteranskog filma Split proglašen je "Carpe diem" Filipa Antonija Lizatovića, dok je žiri mladih najboljim dugometražnim filmom u programu Mediteran proglasio film Nine Violić "Baci se na pod".

Žiri u kojemu su bili Ewa Bojanowska, predstavnica kompanije New Europe Film Sales, redatelji Marko Dješka i Natko Stipaničev, te voditelj Kinoteke Zlatna vrata Vlado Ercegović Udicu festivala za najbolju Ješku i nagradu od 15.000 kuna dodijelili su Lizatovićevu filmu zbog, kako su obrazložili, "vještog poigravanja s dinamikom koja manevrira pažnju gledatelja, komičnih odnosa među likovima, te satiričnog prikaza izazova turističke sezone".

Udicu Festivala za najbolji scenarij i nagradu od 5000 kuna dobio je Šimun Šitum za film "Sprovod". Žiri je ocijenio da taj film "veoma jake, ali suptilne emocije, vješto i koncizno prikazuje duboke obiteljske odnose autentične ovom tvrdom balkansko-mediteranskom kraju". 

Šitumov film dobio je i nagradu publike za najbolju Ješku te novčanu nagradu u iznosu od 5000 kuna.

Posebno priznanje žirija dobio je film "Ne pogađa svaka" Marka Dugonjića. Prema obrazloženju, film je "podsjetnik na to da žena uistinu može sve, bilo to mukotrpno putovanje u bolnicu zbog poroda ili pečenje pite u sterilizatoru".

Žiri mladih, u kojem je bilo osam članova iz projekta "Budi kino producent" održanog u sklopu projekta Kino Magistrala, Udicu Festivala za najbolji dugometražni film iz programa Mediteran i tisuću eura dodijelio je filmu Nine Violić "Baci se na pod". 

Nagrada je dodijeljena "zbog kreativnosti i inovativnog koncepta pronalaska objektivne istine i njezinog odnosa s ljudskom prirodom, kroz moćnu i uvjerljivu glumu" te za "fantastično prikazanu razornu moć subjektivnog gledanja na priču, kao i dubinu intime, koliko radosne toliko i teške ako nismo iskreni jedni prema drugima", stoji u obrazloženju.

Posebno priznanje dodijeljeno je Carloti Peredi za film "Piggy" zbog "održavanja napetosti te zanimljivih prijelaza između žanrova, dobrog prikaza mračnih strana pojedinaca te njihov utjecaj na druge".

Nagrada publike za najbolji dugometražni film iz programa Mediteran pripala je filmu "Život mi dobro pristaje" Al Hadi Ulad Mohanda iz Maroka, a Udicu Festivala za najbolji međunarodni kratkometražni film i nagrada od tisuću eura po glasovima publike dobio je film "This is not my mom" Javiera Loartea iz Španjolske.

Tijekom deset dana FMFS-a u Ljetnom kinu Bačvice, na platou ispred Doma mladih, u Kinoteci Zlatna vrata i na Tvrđavi Gripe prikazana su 72 filma iz 30 zemalja, održan je niz radionica za filmske profesionalce, program za djecu i mlade, te izložba grafika filmske tematike. 

Ove godine festival se prvi put održao uz potporu Kreativne Europe, potprograma Media kojim Europska komisija potiče izvrsnost europskih filmskih smotri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini