SPLIT

Dodjelom nagrada završeno 66. Splitsko ljeto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

?Izvedbom plesne predstave "Correr o fado" i dodjelom nagrada, u  petak navečer je na Sustipanu završilo 66. Splitsko ljeto.

Nagradu "?Judita" za najveće umjetničko postignuće u glazbenom programu žiri je dodijelio maestru Ivi Lipanoviću za dirigiranje premijernom produkcijom Verdijeve opere "Lombardijci" Opere HNK Split, dok je "Juditu" za dramski program dobila predstava "Francuzica" Ilije Zovka u produkciji Drame splitskog HNK, te režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića?.

Žiri glazbenog programa 66. ?Splitskog ljeta kojeg su činili dirigentica Marija Ramljak,? profesorica solo pjevanja? Vesna Coufal Jaić, ?te predsjednik žirija Goran Sučić?, maestru Lipanoviću dodijelio je nagradu jednoglasno.

?"Interpretacija ?te? kompleksne povijesne domoljubne opere velike energije i zanosa, u kojoj se izmjenjuju impresivni nastupi moćnog zbora i orkestra s romantičnim patetičnim arijama i duetima, zahtijeva promišljeno glazbeno vodstvo i interpretativnu zrelost dirigenta što je u ovoj izvedbi i postignuto.

?Kada ?se ?doda i ekspresivnost Lipanovićeve dirigentske geste, pozornost publike zadržana je do posljednjeg takta", napisali su u obrazloženju.

Smatraju i da su odabrani renomirani solisti, uigrani orkestar i zbor splitske opere bili dostojni protagonisti Verdijeve glazbene misli vođeni prominentnom i koherentnom vizijom sjajnog hrvatskog dirigenta Ive Lipanovića.

"Nagrada 'Judita' potvrda je njegove velike umjetničke osobnosti i karizme", istaknuli su te Lipanoviću čestitali na nagradi.

?Druga nagrada Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta,? koja je dodijeljena predstavi Francuzica, također je donesena jednoglasno. Nju je donio žiri u kojem su bili glumica Alin Antunović, ?glumac ?Vinko Mihanović? ?i ?novinarka, te kazališna kritičarka ujedno i predsjednica žirija ?Jasmina Parić.

?"Prvaci drame splitskog HNK Snježana Sinovčić-Šiškov i Trpimir Jurkić ?tom predstavom ?odali su počast pokojnom kolegi Zovku i vratili u život kvalitetan tekst pisan iskreno i vješto, uz blagi humor s okusom tuge. ??'Francuzica' nudi ugođaj mirnoće i diskrecije, oslikavajući susret sredovječnih, usamljenih ljudi, slabo vidljiih u šarenoj gužvi i galami svakodnenice?", navodi se u obrazloženju?.

Za ?Snježan?u? Sinovčić-Šiškov? su rekli kako je? kreirala svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je? pak? svoga Petra ??donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera?".

?Ovogodišnje 66. ?Splitsko ljeto ?ostat će zapamćeno po znatno otežanim okolnostima i uz provođenje svih preporučenih protuepidemijskih mjera ?zbog kojih je gledalište bilo smanjeno. Publika je tijekom mjesec dana odvijanja bogatog programa mogla vidjeti šest premijernih naslova, ukupno 32 različita naslova u 45 izvedbi? o?d ?čega su četiri izvedbe bile operne, 15 dramsk?ih? i pet baletn?ih?, ?kao i 14 koncerata, četiri filmske projekcije, dvije izložbe i jedno predstavljanje knjige.

?Festival je posjetilo više od pet tisuća gledatelja, a prihod s blagajne iznosi gotovo pola milijuna kuna. ?Prošlih godina na Peristilu ?se u publici moglo smjestiti 418? gledatelja?, dok ?ih je ove godine ?tamo bilo tek 130? odnosno ?180.? 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of