VEČERAS POČINJU FAŽANSKI SUTONI

Četiri koncerta u znaku mladih umjetnika (i ne samo)

Vesna Ivanović Ocvirk: Želim samo da trajemo, jer publike ima, a izvođači godinama iščekuju termine za nastup

Festival se održava uhodanim ritmom, svakog drugog ponedjeljka u srpnju i kolovozu, konstantan je također standard kvalitete izvođača, a kao izbornik posebnu pozornost posvećujem probiru zainteresiranih za koncertiranjem

 

 

- Ovogodišnji, 13. po redu festival klasične glazbe Fažanski sutoni donosi četiri koncerta komorne glazbe; započieo je 8. srpnja koncertom izvrsnog mladog violinista Mateja Mijalića, Riječanina koji studira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, aktivan je na koncertnom podiju i iznimno uspješan na mnogim natjecanjima. Uz njega, kao glasovirski, ali u ovom slučaju i obiteljski support jest pijanistica Jelena Barbarić-Mijalić, njegova majka. Nakon toga 22. srpnja na rasporedu je mladi gitarist Zlatko Josip Grgić, talentiran i marljiv mladi glazbenik iz Zagreba. Njegov je otac veliki kolekcionar klasičnih i povijesnih gitara, stoga će Zlatko Josip na ovom koncertu svirati na reprezentativnom primjerku iz obiteljske zbirke. Zatim je 5. kolovoza koncert naslovljen "Čarolija tipki"; pijanist Davor Ljubić svirat će na instrumentima s tipkama dostupnima u prostoru održavanja koncerta - glasoviru i orguljama. Zadnji koncert ovogodišnjeg ciklusa posvećen je glasu - nastupit će moj suradnik i prijatelj bariton Ronald Braus uz mene za glasovirom, i to 19. kolovoza. Kako se oboje bavimo promocijom mladih, na koncertu će gostovati Vilma Grazia Žmak, studentica solo pjevanja na pulskoj Muzičkoj akademiji (klasa prof. Marije Kuhar Šoša) i Luka Krulčić, učenik pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova (klasa prof. Giorgio Sugar). Koncerti se održavaju u crkvi sv. Kuzme i Damjana u Fažani s početkom u 21.30.

- Koji su noviteti ovogodišnjeg festivala?

- Festival se održava uhodanim ritmom, svakog drugog ponedjeljka u srpnju i kolovozu, konstantan je također standard kvalitete izvođača, a kao izbornik posebnu pozornost posvećujem probiru zainteresiranih za koncertiranjem. Ove je godine najveći broj koncerata posvećen mladim interpretima - osim izvođača na programu je i skladba mladog skladatelja Huga Jurja Ocvirka "Fažanski suton", menuet u B-duru kojim počinje prvi koncert u izvođenju Lucije Holi, studentice Muzičke akademije u Puli. Imamo zanimljiv tematski koncert "Čarolija tipki", a "novost" na ovim prostorima jest da se festival održava 13. godinu zaredom. Ponosni smo na to.

- Kako je uopće došlo do ideje o realizaciji ove manifestacije

- Velikom predanošću Melite Peroković, direktorice Turističke zajednice Općine Fažana, koja je svojom vizijom Fažane kao osobitog turističkog mjestašca na karti Istre jasno pokazala da u ponudu želi uvrstiti male koncertne bisere, uklopili smo vlastitu viziju jednog nenametljivog, posve običnog, no ipak tako dragocjenog festivala. Započeli smo 2007. godine.

Kontinuitet događanja

Nabavljanje koncertnog pijanina za crkvu u kojoj se održavaju koncerti bio je dokaz ozbiljnosti TZ Fažana i spremnosti da se ovo događanje u kontinuitetu održava u budućnosti. Uvijek ističem poštovanje prema sakralnom prostoru kao koncertnom i zahvalnost prema župnicima koji nam velikodušno otvaraju vrata, a to su od početka festivala Milan Mužina, Joško Listeš i Ilija Jakovljević.

- Planovi za budućnost same manifestacije?

- Uvijek kao misao vodilju ističem skromnost i poniznost. Želim samo da trajemo, jer publike ima, a izvođači godinama iščekuju termine za nastup. Priroda se pobrinula da uvijek bude prelijepog fažanskog sutona, a time i "Fažanskih sutona".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum