KLASIČNA GLAZBA U 2017. GODINI U ISTRI

Carmina Burana i Orašar na ledu kao kruna


Protekla je godina što se tiče klasične glazbe donijela dva zanimljiva zbivanja. Dok je sezona velikih koncerata u Areni bila usredotočena na zabavnu, blues te drugu vrstu glazbe, dva su se zbivanja neobične i moćne estetske dimenzije nametnula kao događaji godine u domeni klasike.

Rijetko viđeni interes vladao je za izvedbu "Carmine Burane", čuvenog djela Carla Orffa koji je upriličen krajem kolovoza u vinkuranskom kamenolomu Cavae Romanae. Gledalište je prošireno na čak 1.300 mjesta, a događaj je danima unaprijed bio rasprodan. Sjajan spektakl priredili su Filarmonici Friulani iz Udina, Zbor Slovenske filharmonije iz Ljubljane, Zbor Glazbene škole "Vinko Vodopivac" iz Ajdovščine i Zbor Jeka Primorja iz Rijeke. Solisti su bili Antonella Malis, Alessandro Cortello i Lucas Somoza Osterc, a nastupio je i pulski glazbenik i glazbeni pedagog Vedran Vojnić, inače profesor u pulskoj Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova te njegovi učenici: Dora Vojnić, Davorin Grgić i Andrija Bošnjaković, te djeca iz zbora Zaro. Dirigent je bio Igor Vlajnić, a organizator Turistička zajednica općine Medulin.

Romantične note

Ova prirodna pozornica pokazala se kao pravi pogodak za ovo zbivanje, upravo za prikazivanje moći i snage toga djela.

Sredinom studenog dogodilo se nešto posve novo za pulsku publiku, koja rijetko ima mogućnost gledati baletna ostvarenja, a pogotovo na ledu. Od kada nema više baleta u amfiteatru, ova vrsta umjetnosti praktički da nije prisutna u nas. Stoga i ne čudi veliki interes publike za ostvarenje "Orašar na ledu" koje je u dva termina rasprodalo Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula, a riječ je o predstavi prema glazbi jednog od najpopularnijih i najviše izvođenih djela ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog.

Sugestivni kostimi, razigrana, šarena scenografija, nadahnuta romantična glazba velikana Čajkovskog, umjetnički razrađeni svjetlosni efekti koji su se vrlo dobro uklopili u fabulu baleta - dio su ove predstave na ledu, ovoga baleta koji je oduševio brojnu publiku u pulskoj kazališnoj kući. Recimo i da je povod ovom gostovanju Saint Petersburg State baleta i 125. obljetnica prve izvedbe toga djela, što je održana 19. prosinca 1892. godine. (Vanesa BEGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini