U PETAK SE U GRAČIŠĆU OTVARA IZLOŽBA "POSLJEDNJI CAR U ISTRI"

Car Karlo I Habsburški nakon sto godina ponovno u Gračišću


Posljednji austrougarski car, Karlo I Habsburški, u osvit završetka Prvog svjetskog rata posjetio je Istru. Bilo je to 5. i 6. travnja 1918. godine. Car je s pratnjom vlakom došao do Pazina i odatle krenuo na sjever, do Pirana, odakle se spuštao zapadnom obalom Istre posjećujući usput Buje, Motovun, Poreč i ostala mjesta dalje prema jugu. Navečer se vratio u Pazin, prespavao u vlaku na željezničkoj stanici i rano ujutro krenuo u obilazak istočne Istre, najprije, već u 8 sati ujutro, navrativši u Gračišće, a zatim produživši put Pićna, Plomina, Voloskog i Opatije, te se naposljetku u Matuljima ukrcao na vlak kojim se vratio u Beč. Na putu ga je pratio dvorski fotograf Heinrich Schuhmann i dokumentirao cijelo putovanje, s kojeg je do danas ostalo sačuvano tridesetak fotografija, a njih čak 11 snimljeno je u Gračišću.

Snimke Heinricha Schuhmanna

Kad je 2014. godine Humanističko društvo Histria iz Kopra pripremalo izložbu u povodu 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata, u obilju materijala pojavile su se i dvije dotad nepoznate fotografije s ovog istarskog carevog putovanja, a kasnija istraživanja otkrila su i cijelu zbirku, s fotografijama snimljenima u Motovunu, Piranu, Poreču, Bujama, Labinu, Opatiji, Voloskom, a ponajviše u Gračišću.

Kako je Gračišće najzastupljenije među Schuhmannovim snimkama s ovog putovanja, pa su se upravo fotografijama iz ovog mjesta ilustrirali članci u carevom putovanju u Istru u novinama diljem Carevine, društvo Histria je u suradnji s općinom Gračišće priredilo izložbu ove fotografske kolekcije, koja će se otvoriti u prostoru Katinine kuće u Gračišću u petak 6. travnja, točno na stotu obljetnicu posjeta, u 19 sati.

Izložbu su na konferenciji za novinare u Gračišću najavili i predstavili predsjednik društva Histria Robert Matijašić, tajnik društva Dean Krmac (koji je, uz Brigittu Mader i Danijelu Doblanović Šuran, koautor izložbe) i gračaški načelnik Ivan Mijandrušić. Izložga je nazvana "Posljednji car u Istri: Gračišće, 6. travanj 2018.", a na njoj će se pokazati ne samo preslici svih 11 originalnih Schuhmannovih fotografija snimljenih u Gračišću, već i novinske naslovnice na kojima su objavljene te fotografije, a među njima ima i naslovnica na kojima su fotografije iz Gračišća pretvorene u linijski crtež, jer ta glasila nisu raspolagala tehnikom za tiskanje fotografija.

Susreti s brojnim mještanima

Car Karlo je u susretima s brojnim mještanima Gračišća, uglavnom starcima i djecom budući da su muškarci bili na ratištima, snimljen na tri lokacije u Gračišću: pred zapadnim gradskim vratima, na trgu pred trijemom crkve Majke Božje na Placu, te ispred i iza župne crkve Sv. Vida. Dok su uniformirane osobe i ljudi u carevoj pratnji na fotografijama uglavnom identificirani, nikome od mještana na tim slikama ne zna se ime, pa je Dean Krmac izrazio nadu da će možda netko od danas živućih Gračišćana usporedbom sa starim obiteljskim fotografijama moći pomoći u identifikaciji. Prilike za to bit će kroz naredna dva i pol mjeseca, naime, izložba fotografija o posjetu cara Karla Gračišću u travnju 2018. godine bit će u Katininoj kući postavljena sve do kraja lipnja odnosno do Dana općine i mjesnog blagdana Vidove. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater