MOTOVUN

BRDO DOBRIH FOTOGRAFIJA Nakon dvije godine pauze, vraća se Motovun PhotoHill

Udruga Fotovun pripremila je nikad jaču postavu predavača iz svijeta fotografije s iznimno zanimljivim temama. Svakako najaktualnije je predavanje svjetski poznatog hrvatskog dokumentarnog fotografa i snimatelja Zorana Marinovića "Fotografija ili oružje?" koje će obuhvatiti i priču iz ratom pogođene Ukrajine

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Brdo dobrih fotografija (Foto: David Matković / Udruga Fotovun)

Brdo dobrih fotografija (Foto: David Matković / Udruga Fotovun)


Motovun PhotoHill, fotografska manifestacija namijenjena svim ljubiteljima fotografije, foto entuzijastima, članicama i članovima fotoklubova te svima koji žele uživati u fotografskim sadržajima, vraća se u Motovun nakon dvije godine pauze.

Vrsni predavači

Ovogodišnje treće izdanje - prva dva realizirana su 2018. i 2019. godine - održat će se 28. svibnja od 11 do 20 sati, a prijave su moguće zaključno do 20. svibnja putem poveznice: https://airtable.com/shrB35iwrBKk36Zbh.

- Veseli nas što ponovo imamo mogućnost organizirati Motovun PhotoHill na našem Brdu dobrih fotografija. Potrudili smo se uključiti vrsne predavače, a sudionike manifestacije uz predavanja, očekuju i radionice, izložbe fotografija i drugi fotografski sadržaji. Moći će se upoznati i s novitetima iz svijeta fotografske opreme, ali i testirati svoje fotografsko znanje, najavio je David Matković, predsjednik Udruge fotografa Fotovun koja je pripremila nikad jaču postavu predavača iz svijeta fotografije s iznimno zanimljivim temama.

Svakako najaktualnije je predavanje svjetski poznatog hrvatskog dokumentarnog fotografa i snimatelja Zorana Marinovića "Fotografija ili oružje?". Njegovo fotografsko iskustvo te ratne priče "gledane" kroz objektiv iz područja zahvaćenih ratom dat će sudionicima događanja uvid na koji se način pristupa dokumentarnoj fotografiji u vrlo teškim uvjetima. Predavanje će obuhvatiti i priču iz ratom pogođene Ukrajine u kojoj je Marinović dokumentirao događaje odmah nakon početka rata.

Radovi Zorana Marinovića objavljeni su u mnogim međunarodnim novinama i časopisima, National Geographic, New York Times, Telegraph..., i TV kanalima. Održao je brojne izložbe u Hrvatskoj i Europi te je dobitnik nekoliko nagrada za najbolji foto projekt od Hrvatske zaklade suvremene umjetnosti, Magazina Professional Photographer, Int. Kontinent Awards, Lens Culture, See Me/Art Takes NY, National Geographic/Your Shot i drugih. Snažno se bavi humanitarnim pitanjima, njegova stalna izložba fotografija "Nada u srcu tame" sa sjedištem u Dubrovniku imala je više od milijun posjetitelja i prikupila više od sto tisuća dolara dobrovoljnih priloga za građevinsku školu u Bukavuu, DR Kongo.

Minuta šutnje

U galeriji "Pet kula" od 27. svibnja do 3. lipnja u sklopu motovunske manifestacije postavit će se izložba Marinovićevih fotografija pod nazivom "Minuta šutnje" ("Stillness"), koja se bavi pitanjima ekološko-ratne tematike.

Putopisnoj tematici, ali iz dvije različite perspektive posvetit će se dva predavanja. Domagoj Sever - fotograf, travel blogger, stručnjak za društvene mreže i vlasnik agencije za marketing i promociju Croatian Nomad održat će predavanje na temu "Putopisna fotografija i društvene mreže" u kojem će prenijeti svoja dosadašnja iskustva te objasniti kako fotografi mogu ostvariti prihode od vođenja svojih profila na društvenim mrežama.

Sever je pobjednik mnogih međunarodnih fotografskih natječaja, izlagao je u Bruxellesu, Parizu, Kuala Lumpuru, Haniou, Ljubljani, Zagrebu, na više od pedeset skupnih i sedam samostalnih izložbi. Njegova fotografija "Zlatni rat" 2018. godine izabrana je među 52 najljepša pejzaža na svijetu po izboru urednika National Geographica. Izabran je među 100 najboljih fotografa na svijetu 2021. godine na fotografskom natječaju "35 Awards" na koji je pristiglo više od 400.000 fotografija iz 173 zemlje svijeta.

Na Motovun PhotoHill dolazi i Goran Šafarek, hrvatski biolog, publicist, istraživač, fotograf, redatelj i snimatelj koji će održati predavanje "Putopisna fotografija na ekspedicijama. Šafarek je autor nekoliko samostalnih fotografskih izložbi. Objavio je više knjiga prirodne tematike, a sudjelovao je kao koautor u još desetak knjiga.

Njegovu biografiju dodatno obogaćuju mnogobrojne ekspedicije diljem svijeta koje je i detaljno fotografski popratio te će na ovogodišnjem PhotoHillu upravo o tome podijeliti svoja iskustva i savjete. Uz predavanje o putopisnoj fotografiji na ekspedicijama, održat će se i promocija njegove knjige "Iz dnevnika istraživača".

Vrsna fotografkinja Rebeka Legović održat će radionicu "Rezovi i sjecišta". Njezini su radovi nagrađeni na najutjecajnijim međunarodnim fotografskim natjecanjima, 2019. i 2020. godine osvojila je u New Yorku naslov "Advertising Photographer of the Year" na prestižnim IPA-International Photography Awardsima. Trenutno se najviše posvećuje modnoj fotografiji, te arhitekturi i pejzažu. Sudionici svibanjske fotografske manifestacije imat će priliku uz stručno vodstvo Rebeke Legović spojiti modnu fotografiju s arhitekturom srednjovjekovnog Motovuna. Na snimanju će biti angažirani profesionalni modeli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater