SPLIT

Bogat koncertni program Hrvatskog doma Split

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Koncertna dvorana Hrvatski dom Split pripremila je raznovrstan program koncerata, od klasične glazbe i suvremenog glazbenog izričaja, pa sve do baštine, jazza i francuske šansone, a prvi u nizu večerašnji je koncert Filipa Merčepa na marimbi iz Ciklusa mladi za mlade.

Kako se ističe u najavi, Merčep svojim mnogobrojnim projektima konstantno dokazuje da je umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja. a ovim programom Hrvatski dom otvara stranice klasične i suvremene glazbe ispisane obradama poznatih djela za marimbu.

U petak, 5. ožujka na programu je koncert iz Zlatnoga ciklusa, a nastupit će češki virtuoz na gitari Pavel Steidl, najavljen kao jedan od najvećih svjetskih gitarista današnjice. Izvest će djela F. Sora, F. Carullia, L. Legnania, N. Paganinia, J. S. Bacha, F.M.Torroba, P. Houghtona i C. Domeniconia (od renesanse do hommage a Jimmy Hendrix). 

Ana Opačak kao vokal, Jurica Karuza na klaviru i Danira Ipavec s harmonikom u četvrtak, 11. ožujka nastupit će u Ciklusu jazza i suvremene glazbe "Pod pariškim nebom".

Taj će program u Split, ističe ravnatelj Hrvatskog doma Marin Kaporelo, donijeti dašak Pariza. "Pod pariškim nebom smjestili su se francuski i frankofonski autori kao što su Edith Piaf, Jacques Brel i Charles Aznavour ili široj publici možda nešto manje poznati, ali ništa manje omiljeni Henri Salvador i Pink Martini", dodaje.

Koncert iz Splitskog ciklusa "Krstarenje Mediteranom" na programu je 18. ožujka. Tada će Splitski mandolinski kvartet "publiku odvesti na glazbeno putovanje od hrvatske obale, preko Grčke, Napulja, Sicilije i dalje", a svirat će originalne skladbe pisane za klasični mandolinski kvartet iz razdoblja romantizma, zlatnog doba mandoline, a na programu su i suvremene skladbe posvećene tom kvartetu.

Zlatni ciklus nastavlja se koncertom Zagrebačkoga kvarteta 25. ožujka. Najstariji hrvatski komorni ansambl s odsviranih više od četiri tisuće koncerata na svim kontinentima, koji je 2019. godine proslavio stotu obljetnicu postojanja, splitskoj će se publici predstaviti s dva djela Ive Tijardovića: Mein Shimmy – Jazz Band Shimmy i Loulou La Languide – Fox-Trot. U drugom djelu programa izvest će Šostakovičev Gudački kvartet br. 11 u f-molu, Op. 122 i Mendelssohnov Gudački kvartet br. 3 u D-duru, Op. 44, br. 1. 

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita, kao dar građanima grada Splita na samom kraju korizme, u srijedu 31. ožujka proslavljena hrvatska umjetnica Renata Pokupić zajedno s mladim i talentiranim Marinom Vitasom, kako je najavljeno, izvodi "novo čitanje Pergolesijeva djela Stabat mater, vraćajući se na glazbene izvore i glazbenu tradiciju Napulja toga doba". 

U drugom dijelu koncerta solisti izvode poznate Vivaldijeve arije poput Cum dederit (Nisi Dominus, RV608) i Gelido in ogni vena (Farnace, RV711). Uz mezzosopranisticu Renatu Pokupić i kontratenora Marina Vitasa nastupaju članovi Komornog orkestra HNK Split. Koncert je dio Baštinskog ciklusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater