NAJNOVIJEPULA FILM FESTIVAL

BOG POSTOJI, NJENO IME JE PETRUNIJA Predstavljen na konferenciji za novinare

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Boško Picula, Labina Mitevska i Mario Knezović (Neven LAZAREVIĆ)

Film nastao u koprodukciji Sjeverne Makedonije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Francuske "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" nakon projekcije za novinare predstavili su producentica i glumica Labina Mitevska, te glumac Mario Knezović.

Labina u filmu glumi plavokosu novinarku, a na konferenciji za novinare predstavila se kao crnokosa.

- Vrijeme radnje filma je 2018. godine, a priča po nekim karakteristikama, odnosno odnosu prema ženama, kao da je iz srednjeg vijeka. Do ideje o realizaciji došla sam nakon natpisa u novinama o ženi koja je skočila u rijeku za drvenim križem i uspjela ga ugrabiti prije svih muškaraca, kazala je Mitevska ističući da u makedonskom gradu Štipu svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baca križ za kojim smiju skočiti samo muškarci, no te godine za njim u rijeku spontano skoči jedna žena, a vjeruje se da će onaj koji izroni križ te godine imati sreće i uspjeha. "Budući da su muškarci bili iznimno bijesni zbog toga, i zbog tog njihovog odnosa prema ženi, odlučila sam snimiti taj film jer me zapanjila reakcija javnosti. Iako se radnja odvija 2018. godine, po reakcijama i svjetonazorima ljudi kao da se radi o srednjem vijeku", zaključila je.

Film je uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Berlinu, što ih je posebno razveselilo.

Knezović je ulogu je dobio putem castinga ističući da tada nije niti znao o čemu se u filmu radi.

- Bilo mi je jako zanimljivo raditi s s redateljicom Teonom Strugar Mitevskom jer je znala točno što hoće. Zorica Nuševa toliko je dobra glumica da mi je bilo kao da radim s Messijem, izjavio je Knezović. Naučio sam tekst, ali moj makedonski nije toliko dobar tako da sam igrao malo na makedonskom, malo na hrvatskom.

Očekuje se da će film biti makedonski konkurent za Oskara za strani film.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam