NAJNOVIJEBERLINALE

Berlinski filmski festival promiče ravnopravnost spolova

EPA

Organizatori Berlinskoga filmskog festivala obvezali su se na promicanje ravnopravnosti spolova i poduzeli prvi korak prema tome cilju na način da ove godine prikazuju gotovo jednak broj filmova u režiji muškaraca i žena.

Od 400 filmova, koliko ih se prikazuje na ovogodišnjem Berlinaleu, gotovo polovinu su režirale žene.

"Pred nama je još puno toga što bismo trebali napraviti da bismo postigli puno više kada je o ravnopravnosti spolova riječ", kazao je šef festivala Dieter Kosslick, koji se u subotu i pismeno obvezao da će promicati više žena u filmskoj industriji.

Organizatori festivala nastojat će ubuduće angažirati više žena u žiriju, u filmskim postavama i među njegovim osobljem.

Sedam od ovogodišnjih 17 filmova koji se natječu za Zlatnog medvjeda režirale su žene. "U dosadašnjoj povijesti festivala to se nije dogodilo, što dokazuje da je riječ o ispravnoj odluci", rekao je Kosslick.

Gale Anne Hurd, producentica filmskih hitova poput "Terminatora", "Aliens" i "Živih mrtvaca" smatra kako obveza poticanja ravnopravnosti spolova šalje poruku o tomu da se filmska industrija mora mijenjati kako uspješne redateljice i producentice više ne bi bile iznimka. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam