RIJEKA

Bečki umjetnik Oliver Ressler izlaže u riječkoj Galeriji Filodrammatice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Udruga Drugo more otvorit će u Galeriji Filodrammatica u Rijeci 19. svibnja izložbu "Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna" bečkog umjetnika Olivera Resslera.

Riječ je o filmskom projektu u nastajanju Olivera Resslera, koji od 2016. godine aktivno prati napore globalnog klimatskog pokreta u rušenju ekonomskog sustava, uvelike ovisnom o fosilnim gorivima, doznaje se od Drugog mora.

U skladu s preporučenim mjerama kojima se izbjegava okupljanje velikog broja ljudi, u prostoru galerije će istovremeno moći biti najviše 12 posjetitelja, koje se poziva da na ulazu dezinficiraju ruke i održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost. Ulaz na izložbu je slobodan, a svi filmovi imaju hrvatske titlove.

Ressler bilježi situaciju u kojoj već postoji sva potrebna tehnologija za okončanje ere fosilnih goriva, a globalni klimatski pokreti postaju snažniji nego ikada. Povezujući mnoge kontekste, glasove i iskustva, svaki od predstavljenih filmova prati po jedan ključni događaj za klimatski pokret, istaknuto je. Neki od njih su prosvjedi aktivista protiv Konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Parizu za koju se znalo da neće uroditi sporazumom kojim bi se umanjilo globalno zatopljenje, masovne akcije blokade ugljena lignita u Lužicu kod Berlina i u Bilini u Češkoj ili život samoorganizirane zajednice na najvećem autonomnom teritoriju u Europi, koja godinama uspješno sprječava francuske vlasti da na tom području kod Nantesa izgradi zračnu luku. 

Tu su i filmovi o blokadi amsterdamske luke u koju pristiže ugljen iz Južne Amerike, gdje se vadi u katastrofalnim uvjetima za okoliš i lokalno stanovništvo i uspješnoj akciji okupacije crvenog tepiha na zatvaranju prošlogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, čime je pozornost međunarodnih medija i javnosti preusmjerena s ceremonije dodijele nagrada na ciljeve i zahtjeve klimatskog pokreta, objavila je udruga Drugo more. 

Projekt je prvo predstavljen kao dvokanalna video instalacija kao dio Resslerove samostalne izložbe "Vlasništvo je krađa" u MNAC-u – Nacionalnom muzeju suvremene umjetnosti u Bukureštu 2016. godine, a do 2020. godine je postupno proširen u šestkanalni video.

Oliver Ressler je umjetnik i filmski autor koji živi i radi u Beču. Njegov umjetnički rad obuhvaća instalacije, projekte u javnom prostoru i filmove na temu ekonomije, migracija, demokracije, klimatske katastrofe, formi otpora i društvenih alternativa. Uz sudjelovanje na više od 350 grupnih izložbi, samostalno je izlagao u muzejima i galerijama širom svijeta. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater