Nastavljeni terenski zahvati

BAZILIKA SV. MARIJE FORMOZE U PULI Stvaranje arheološkog parka na južnom području starogradske jezgre

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Vremenom je od velebnog izvornog sklopa bazilike iz VI. stoljeća preostala do krovišta najbolje očuvana samo južna kapela. Tako je postalo uobičajeno, ali neprikladno nazivati samo kapelu "Marija Formoza"

U skladu s višegodišnjim programom Arheološkog muzeja Istre "Bazilika sv. Marije Formoze u Puli (istraživanje, zaštita, prezentacija)" i ove su godine nastavljeni terenski zahvati s ciljem stvaranja arheološkog parka na južnom području starogradske jezgre.

U ovoj fazi predviđeni su arheološki i konzervatorsko–zidarski radovi na području južne kapele i pripadajuće sakristije, zatim kod zapadnog pročelja, s glavnim ulazom u Baziliku, te zemljani radovi na području unutrašnjosti – brodova Bazilike.

- Vremenom je od velebnog izvornog sklopa bazilike iz VI. stoljeća preostala do krovišta najbolje očuvana samo južna kapela. Tako je postalo uobičajeno, ali neprikladno nazivati samo kapelu "Marija Formoza". Izvorno je ova kapela građena u sakralnom kompleksu kao mauzolej križnoga tlocrta u kojoj su se nalazili sarkofazi nepoznatih uglednika, navode iz Arheološkog muzeja Istre.

Arhitekt Morassi je 1923. godine prilikom restauratorsko- građevinskih zahvata purificirao južnu kapelu od ranijih nadogradnji.

Međutim, istovremeno je djelomičnim rekonstrukcijama uobličio i naglasio ovu kapelu kao samostalni objekt. Stoga je najnovijim zahvatima predviđeno arheološko istraživanje postupnim razlaganjem navedenih recentno dograđenih struktura. Cilj narednih građevinskih zahvata je ponovno prirodno i organsko povezivanje južne kapele, kao izvornog mauzoleja, s južnom sakristijom i cjelinom izvornog kompleksa.

Vrijednost navedenih arheoloških i konzervatorsko-zidarskih radova iznosi 318.553,75 kuna, a sredstva su osigurali Ministarstvo kulture i medija, te Arheološki muzej Istre.

Voditelj projekta je diplomirani arheolog Željko Ujčić iz Arheološkog muzeja Istre. Radove izvodi firma Kapitel d.o.o., statički nadzor obavlja Istra inženjering d.o.o., a konzervatorski nadzor Konzervatorski odjel u Puli.

Terenski zahvati su započeli 9. listopada, a završetak je planiran do kraja ove kalendarske godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater