ZAGREB

"Baletne gala-večeri" otvaraju u subotu plesni program 66. Splitskog ljeta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Plesni program 66. Splitskog ljeta, "Baletne večeri na Sustipanu", otvorit će Balet HNK Split izvedbama "Baletne gala-večeri" u subotu i nedjelju 18. i 19. srpnja, ulomcima iz omiljenih naslova klasičnog, neoklasičnog i repertoara suvremenog plesnog izraza.

Pojačan gostima, solistima Bavarskog državnog baleta iz Münchena i Baleta HNK-a u Zagrebu, Balet HNK-a Split večer će otvoriti točkom iz baleta "Paquita" uz glazbu Édouarda Deldeveza i Ludwiga Minkusa, za koju je klasičnu koreografiju Mariusa Petipa prenijela Elena Nikolaeva, a u kojoj uz ansambl kao solisti plešu Bojana Lipovšćak i Daniel Hoek.

Koreografija nazvana "L'amour Eternel" djelo je Ilira Kernija na glazbu Giulija Caccinija, talijanskog skladatelja kasne renesanse i ranog baroka, a otplesat će je duo Eva Karpilovska i Jurgen Rahimi. Slijedi varijacija Gopaka iz baleta "Taras Buljba" skladatelja Vasilija Solovjeva – Sedoja na koreografiju prema Rostislavu Zakharovu, a kao plesači u dvije će se izvedbe izmjenjivati Daniel Erchov Zayas i Isaiah Maness.

Pas de deux Plava ptica iz baleta "Trnoružica" Petra Iljiča Čajkovskog otplesat će Nozomi Miura i Ivan Boiko na koreografiju Mariusa Petipa. Slijedi pas de deux Diana i Acteon iz baleta "Esmeralda" Cesarea Pugnija a u koreografiji prema Agrippini Vaganovoj plešu Hazuki Tanase i Jurgen Rahimi. Prvakinja splitskog Baleta Irina Čaban Bilandžić izvest će kratak balet "Smrt labuda" koji je, na glazbu Camille Saint-Saensa, posebno za veliku Anu Pavlovu koreografirao Mihail Fokin.

Gostujući plesači iz Bavarskog državnog baleta iz Münchena, Albanac Ariel Merkuri i Brazilka Carollina De Souza Bastos izvest će točku nazvanu "Tango Between Us" na glazbu Astora Piazzolle po koreografiji Mageda Mohameda, a "Souls Touching", koreografiju plesača splitskog Baleta Igora Gluškova uz glazbu popularnog panamskog skladatelja Carlosa Elete Almarana izvest će Nozomi Miura i Yuto Mutai.

Kao koreograf predstavit će se još jedan plesač Baleta HNK-a Split Aaron Kok, čiju će koreografiju "Venatus" izvesti ansambl od osam plesača, među kojima je i sam koreograf, na glazbu suvremenog poljskog skladatelja Szymona Brzoske.

Gala-večer zaključuju ulomci iz baletnih predstava koje je posljednjih godina splitska publika mogla vidjeti u izvedbi baletnog ansambla HNK-a Split.

Ples s ružama iz baleta "Gusar" Adolphea Adama na koreografiju Aivarsa Leimanisa otplesat će Ingeborg Hendrikx,  Anastasija Boiko, Hyejin Kim, Yezi Jung i Yuto Mutai. Duet Carmen i Escamilla iz baleta "Carmen" Rodiona Ščedrina koreografkinje Valentine Turcu izvest će Irina Čaban Bilandžić i Ivan Boiko, a večer će zaključiti Eva Karpilovska i Ariel Merkuri izvedbom pas de deux Kitri i Basilija iz baleta "Don Quijote" Ludwiga Minkusa po koreografiji Valentine Ganibalove.

Koreografije su prenijeli baletni majstori Elena Nikolaeva, Albina Rahmatullina i Lev Šapošnikov, a oblikovatelji svjetla i tona su Branimir Bokan i Petar Ivanišević.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini