POČELO PRVO IZDANJE FESTIVALA MLADOG TEATRA 

Bale oduševile mlade glumce iz New Yorka i Njemačke


Predstavom "GOLDonissimi" po motivima djela Carla Goldonija, u izvedbi studenata njemačke akademije iz Freiburga, u Balama je ispred monumentalne palače Bembo službeno počelo prvo izdanje Festivala mladog teatra.

Tijekom deset festivalskih dana, 60-ak mladih glumaca-studenta iz New Yorka, njemačkog Freiburga i Osijeka te njihovih profesora i mentora imat će u ovoj najznačajnijoj građevini Bala glumačke radionice, uz tri večernje predstave ispred palače. Ključnu podršku ovom kulturnom projektu dali su Mon Perin i Plinio Cuccurin te Općina Bale i TZ Bale.

Otvaranje dijaloga

Festival se nastavlja sutra ujutro teatrološkim predavanjem doc dr. sc. Tihomira Živića o engleskom renesansnom kazalištu, slijedi izlaganje dr. sc. Dubravke Dulibić Paljar o rodnim igrama u renesansnoj pastorali, dok će se u podne održavati predavanje o ideji razvoja Mon Perina.

Uvečer će u 21 sat ispred palače Bembo studenti njujorškog sveučilišta Pace izvesti predstavu "The Bloom", dok će u isto vrijeme i na istom mjestu studenti osječke Umjetničke akademije igrati Boccacciov "Decameron", uz mentorstvo umjetničkih suradnika Saše Anočića, Domagoja Mrkonjića i Aleksandra Aceva.

Cosmin Chivy, redatelj rumunjskog podrijetla i profesor s njujorškog Pace sveučilišta rekao je da su oni svoj sveučilišni program pokrenuli prije sedam godina, i da su njihovi studenti izveli nedavno predstavu na njujorškom Times Squareu.

- Naša ideja nije da imponiramo, već da otvorimo raspravu, dijalog, da pokažemo kako je teško razviti nešto iz same skice i ideje te da na koncu studenti jednog dana ovladaju načinima kako shvaćanja i pripovijedanja pričati na pravi, smislen način. Ovo je nov i potpuno jedinstven program u SAD-u. Mnogi su bili skeptični i bojali se možemo li uopće išta postići u samo dvije godine s mladima od 18 do 22 godine, a evo, ovo je već šesta godina da provodimo taj program i vodimo studente diljem svijeta. Čast nam je što smo ove godine dobili priliku da dođemo u Bale na jedan ovakav festival, na kojem će naši učenici imati priliku dodatno učiti, ali i predstaviti dosad naučeno, kazao je on.

Brojne radionice

Radionice počinju idućeg tjedna također u dvorcu Bembo, zajedno sa završnom prezentacijom u nedjelju 27. svibnja u 20.30 sati. Da je riječ o ozbiljnom radu, ilustriraju nazivi odnosno teme radionica: "Scenična stvarnost i emocionalna vjerodostojnost" (voditelji Glenn Giera te Bay i Grete Linz), "Suzuki trening - trening tijela i glasa - gramatika stopala" (voditelj Markus Schlüter), "Kazalište predmet" (voditelj Adrienne Kapstein), "Sedam razina osobnosti - kako energizirati i otjelotvoriti scensku misao", čiji su voditelji red. prof. art Robert Raponja i umjetnička suradnica Katica Šubarić). Tu su i radionica japanskog budoa, voditelja izv. prof. dr. sc. Lea Rafolta, radionica "Gluma pred kamerom" voditelja Sebastiana Tudoresa te "Audicija za ulogu i izvedbene tehnike za dramsko i glazbeno kazalište" koju vodi profesor i hvaljeni redatelj Cosmin Chivu. (Zoran ANGELESKI, snimio Milivoj MIJOŠEK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum