PROJEKT ARHEOLOŠKI KRAJOLIK

ARCHEOCULTOUR: Razvoj kulturnog turizma u Vrsaru na znanstvenim temeljima

Cilj trogodišnjeg projekta "ArcheoCulTour", koji se privodi kraju, a vrijedan je tri milijuna kuna, je istražiti arheološku baštinu Općine Vrsar i osmisliti načine njezina korištenja u turističke svrhe i podizanje razine svijesti o baštini kod mjesnog stanovništva "ArcheoCulTour"

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Arheolozi i studenti arheologije na istraživanju jednog od lokaliteta (Arheolologija)

Arheolozi i studenti arheologije na istraživanju jednog od lokaliteta (Arheolologija)


Trogodišnji projekt "ArcheoCulTour" (Arheološki krajolik u održivom turizmu) Općine Vrsar, kojeg provodi Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, privodi se kraju. Projekt čiji budžet u tri godine iznosi tri milijuna kuna, zajedno financiraju Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ), Općina Vrsar, Turistička zajednica Vrsar i Maistra d.d. Rovinj, a logistikom, ljudstvom i tehnikom pomaže lokalno komunalno poduzeće Montraker.

Završetak u srpnju

- Cilj projekta je istražiti arheološku baštinu Općine Vrsar-Orsera i osmisliti načine njezina korištenja u turističke svrhe i podizanje razine svijesti o baštini kod mjesnog stanovništva, rekao je prof. dr. sc. Robert Matijašić, voditelj projekta "ArcheoCulTour".

- Projekt smo započeli u siječnju 2018. godine a završavamo ga u srpnju ove godine. Istraživanje obuhvaća kako arheološku baštinu (iskopavanja, rekognosciranje, sondiranje) tako i anketiranje različitih skupina dionika, mjesnog stanovništva, turističkih djelatnika i samih turista o baštini, njihovim potrebama u funkciji kulturnog turizma i njihovim saznanjima i očekivanjima. Na temelju arheoloških istraživanja i anketiranja predložit ćemo mogućnosti razvoja kulturnog turizma u Vrsaru i širem području vrsarske općine, jer na temelju dosadašnjih naših saznanja iz projekta, za to postoje značajni uvjeti. Inače još od 2014. godine pulski arheolozi rade na lokalitetu Monte Ricco kraj Vrsara gdje su istražili dio rimske građevine s cisternom koja je bila u sastavu prapovijesne gradine, a od 2018. godine istraživanja smo proširili i na druge gradine kraj Vrsara i Kloštra te na ostatke rimske centurijacije (katastarske podjele zemljišta). Obilaskom arheologa, a uz pomoć kartografskih podataka i analizom snimaka iz zraka dobivenih suvremenom tehnikom daljinskog istraživanja (LINDAR) evidentirali smo još nekoliko mogućih lokaliteta koji predstavljaju zanimljive teme za istraživanja u budućnosti, kazao je prof.dr.sc. Robert Matijašić, predstavljajući projekt u Vrsaru.

On je naglasio i da još jedan važan segment ovog istraživačkog projekta čini i istraživanje vrsarskog podmorja gdje je u protekle tri godine uz pomoć ronilaca Ronilačkog kluba "Ugor" pregledan veliki dio vrsarskog priobalja, gdje je također otkriveno niz novih nalazišta koji bi mogli predstavljati zanimljivu turističku atrakciju. Trenutno, arheolozi istražuju dvije nove lokacije kraj Vrsara, jedna je antička rustična villa a druga prapovijesna gradina.

Angažirani i studenti arheologije

- Kao sastavni dio ekipe, veliku pomoć pružaju studenti arheologije koji se izmjenjuju u skupinama tjedno ili dvotjedno. A studenti osim iz Istre dolaze iz Zagreba, sjeverne Hrvatske, Slavonije, Rijeke i Dalmacije, a taj podatak potvrđuje da je otvaranje studija arheologije na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, bio pravi korak u smjeru ponude atraktivnog studija. Ove je godine na studij upisano tridesetak studenata. Većina tih studenata angažirana je u Vrsaru kroz obaveznu terensku praksu, a među njima je i nekoliko studentica iz Pazina i Motovuna sa zagrebačkog studija arheologije. Kako se istraživanja na projektu privode kraju, do ljeta će se pokazati konkretni rezultati ovog projekta kojim nastojimo objediniti arheološke podatke o kulturnoj baštini na području vrsarske općine s potrebama turističke privrede, koja se sve više okreće onim potrebama turizma kojim će se produžiti turistička sezona i pružiti gostima alternativu u odnosu na sunce, more i gastronomiju. Predložit ćemo da se urede oni lokaliteti koji se mogu predstaviti kao dio lokalne baštine i koji će šetačima i biciklistima ponuditi ove novootkrivene zanimljivosti vrsarskog područja, kazao je prof.dr.sc. Robert Matijašić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater