ZAGREB

Ansambl Antiphonus svira za oštećeni fundus MUO

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Vokalni ansambl Antiphonus održat će u petak, 15. svibnja livestream koncert Antiphonus Live Gesualdo, od kojega će se donacije namijeniti restauriranju u potresu oštećenog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt.

Ansambl poziva da se pomogne donacijom od 30 kuna, a prikupljenim sredstvima spasit će se jedan od rijetkih preostalih simbola baroknog Zagreba, rezbareni oltari Zagrebačke katedrale, djelo baroknog kipara Johannesa Kommersteinera, koji su stajali u bočnim apsidama katedrale sve do njene neogotičke obnove nakon potresa 1880..

U najavi koncerta podsjeća se da su zbog oštećenja koje su pretrpjeli u tadašnjem potresu, oni bili raspoređeni u dijelovima u manje crkve okolnih zagrebačkih župa.

Gjuro Szabo, tadašnji ravnatelj Muzeja je 1921. zatekao kompozitnu cjelinu sastavljenu od dijelova dvaju oltara u župnoj crkvi u Lonji te ih spasio od daljnjeg uništenja premještanjem u Muzej za umjetnost i obrt, no oni su, nažalost, ponovo stradali, dodaje se.

Antiphonus će izvesti Responzorije za Veliku subotu putem livestreama, a intermezza Fukoshime, Takemitsua i Saariaho izvest će Dani Bošnjak na flauti, iz Porečkog kazališta.

Ulaznice za koncert, kao svojevrsnu donaciju, mogu se kupiti putem poveznice https://www.entrio.hr/event/antiphonus-live-gesualdo-7864.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater