ZAGREB

Animafest: Za 50. rođendan bogati program i niz svjetskih premijera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb,  pripremio je za slavljeničko izdanje uz 50. rođendan, koje će se održati od 6. do 11. lipnja, bogati program  s jakom konkurencijom i nizom svjetskih premijera.

Animafest je jedan od četiri najvažnija svjetska festivala animacije, mnogima i najomiljeniji zbog našeg gostoprimstva i odnosa prema autorima, rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala, na konferenciji za novinare.

Najavio je da ove godine dolazi više od 350 stranih gostiju što je možda i rekordan broj dosad, ali sigurno znak koliko stranim autorima znači zagrebački festival.

Opsežan retrospektivni program posvećen je Zagrebačkoj školi crtanog filma, a čiji je uspjeh i doveo do svojevrsne nagrade - osnutka Animafesta prije 50 godina.

Drugi dio tematskog programa donosi 20 filmova koje je nagradila publika. Čak se četiri puta poklopilo da stručni žiri da Grand Prix filmu koji je kao najbolji izabrala publika, a priredit će se i retrospektiva dobitnika Nagrade za životno djelo Nedeljka Dragića.

Svjetske premijere na Animafestu - dokaz koliko autori vole festival

Očekuje se i iznimno jak međunarodni natjecateljski program. "Tu je gomila poznatih imena koja su dobivala nagrade, u svim kategorijama je preko 20 svjetskih premijera i niz međunarodnih, što pokazuje koliko autori i distributeri vole ovaj festival i žele da se na njemu njihov film prikaže prvi put", ustvrdio je.

Za Veliko natjecanje izabrano je 47 filmova iz 29 zemalja među više od 900 prijava.

Među njima su već poznati Animafestovi autori poput Špele Čadež, Yumi Joung, Phila Mulloya, Yoriko Mizushiri, Emme Calder, a tu je i za Oscara nominirana "Bestia" Huga Covarrubiasa.

Od hrvatskih autora u tom natjecanju su Darko Masnec, Branko Farac i Laura Martinović.

Dugometražno natjecanje donosi radove za Oscara nominiranih Michaele Pavlátove i Mamorua Hosode, tu je i Koji Yamamura, a izdvaja se i animirani dokumentarac, poljski "1970".

Natjecanje hrvatskog filma ima 18 filmova, u studentskoj konkurenciji su iz Hrvatske Morana Marija Vulić i Sunčana Brkulj, obje s ALU-a, natjecanje VR animacije donosi osam radova iz cijelog svijeta, a tu je i tradicionalno bogati program za najmlađe posjetitelje i njihove obitelji.

Paola Orlić, producentica festivala, rekla je da će se 50. godišnjica obilježiti trolistom  - kapitalnom dvojezičnom monografijom "Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb" na 540 stranica, izložbom u MSU i dokumentarcem Tihe K. Gudac "Grad animacije", koji će se prikazati nakon svečanosti 5. lipnja u MSU, uz izravan prijenos na HRT-u.

Izložba "Sva lica festivala" već je otvorena, a očekuju se još četiri postava - već tradicionalni "Iza kulisa / Behind the Scenes" s radovima autora iz kratkog i studentskog natjecanja, kao i oni Paula Driessena, Nedeljka Dragića i Time Viljakainena, najavila je.

Matea Milić, producentica festivala, najavila je goste. To su Michael Dudok de Wit (autor ovogodišnje ilustracije i središnjeg motiva špice) ,Paul Driessen, Joan Gratz, Michaela Pavlatova, Joanna Quinn, Emma Calder, Marta Pajek, Pedro Rivero te bračni par Olga i Priit Pärn, a gotovo sve zvijezde u natjecanjima i članovi međunarodnih žirija sudjeluju i u programu Animafest PRO. 

Zahvalila je Zagrebačkoj banci, koja je omogućila besplatni ulaz i nagradu u studentskoj konkurenciji, kao i besplatne projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac. 

Izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Jasna Tomažić rekla je da je Grad ponosan na taj festival koji ga stavlja na svjetsku kulturnu razinu, ali i doprinosi turizmu.

Na konferenciji su se predstavili i hrvatski autori Darko Masnec, Branko Farac , Kata Gugić.

Festival će se održavati u Studentskom centru, Kinu SC, Teatru &TD, Kinu Tuškanac i Ljetnoj pozornici Tuškanac te na brojnim drugim gradskim lokacijama, a izbor iz programa prikazat će se još u Rijeci i Splitu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum