ZAGREB

Animafest: Hrvatski filmovi u programu festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Uz hrvatske filmove u Velikom natjecanju kratkometražnog filma ovogodišnje, trideseto izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest, koje počinje  28. rujna,  donosi još niz filmova domaće animacije u ostalim programima.

U Velikom natjecanju sudjeluju filmovi "Arka" Natka Stipaničeva, hrvatsko-srpska koprodukcija "Umorstvo u katedrali" Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, "The Closing Door" Lucije Mrzljak i "Toomas ispod doline divljih vukova" Chintis Lundgren,  a u međunarodnom Natjecanju studentskog filma "I'm Not Feeling Very Well" Sunčane Brkulj i "Cockpera" Kate Gugić.

U Natjecanju filmova za djecu prikazuje se "Grmljaaav" Ivane Guljašević Kuman, u Obiteljskom programu "Spavač" i "Prvo su došli", a festival donosi i hrvatsku premijeru dugometražnog filma "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" Dalibora Barića.

Za veliku retrospektivu Pavla Štaltera, kako njegovih samostalnih djela, tako i onih koje je ostvario s drugim autorima, najavljene su projekcije "Petog", "Maske crvene smrti", "Sedam plamenčića", "Usisača" (iz serije Ptica i crvek), "Kuće br. 42", "Posljednje stanicu" i recentnijeg "Wiener Bluta".

Natjecanje hrvatskog filma predstavlja 13 novih djela domaće animacije, čime predstavlja najreprezentativniji prikaz aktualnog stanja domaće animacije u svjetskom kontekstu.

Brojnošću prednjače filmovi nastali u produkciji Akademije likovnih umjetnosti iz koje (u koprodukciji sa Zagreb filmom) dolazi i "Cockpera" Kate Gugić, humoristična animirana opera nadahnuta Ezopovom basnom,  "I'm Not Feeling Very Well" Sunčane Brkulj, odabran i u konkurenciju diplomskih filmova festivala u Annecyju, heavy-metal je prikaz raspjevanih pticolikih kostura.

"Kap koja je prelila čašu" Stelle Hartman naslanja se, pak, na njezinu prethodnu uspješnicu originalnim senzibilitetom za boje i geg te promišljanjem osobnog prostora i svakodnevnih predmeta, dok je "Na sliku svoju" Jakova Piplice zanatski umješno ostvaren meditativno-filozofski film koji se može čitati kao religijska alegorija, promišljanje odnosa s ocem ili otvoreno metafizičko djelo.

"Cleithro" Morane Bunić vrijedan predstavnik lutka-filma u ovom natjecanju, "Taksimetar i osrednje psihoze" Mihaele Erceg priča o anksioznom studentu kojega namagarči taksist, a "Događaji koje treba zaboraviti" Marka Tadića, daljnja razrada dijela istoimene instalacije predstavljene na Venecijanskom bijenalu.

Zagreb film predstavlja i "Iris" Lucije Bužančić, skicozni i metamorfni crtani „portret“ inspiriran osuvremenjenim mitom o Narcisu, "Uloga" Darka Bakliže iz iste produkcije eksperimentalni je film ostvaren tehnikom piksilacije, a tu je i "Prirodni odabir" Alete Rajič (prikazan i u programu Annecyja „Perspectives“, klasično crtana studija melankolije i samoće ambijentirana u urbanu svakodnevicu kojom se kreće žena-srna.

Adriatic Animation u suradnji s portugalskim BAP Studiom donosi nam ispovjedni animirani dokumentarac transrodne tematike "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke, hrvatsko-srpski film "Florigami" Ive Ćirić grube zakone prirode premješta iz životinjskog u biljni svijet, a vrijedan  žanrovski prilog Natjecanju hrvatskog filma nudi i "Soba" Hrvoja Wächtera, horor iz prvog lica koji gledatelja zatvara u sobu uklete kuće, ustvrdili su organizatori.

Primjer kompjuterske animacije je "Pet Planet" Ratimira Rakuljića izgrađen na SF pretpostavci o planetu-igrački, dok su hrvatsko-švedske "Tablete za alergiju" rukom crtana, fiktivna animirana reklama s djevojčicom punom ljubavi za slatku crnu macu.

Kao do sada najambiciozniji projekt Dalibora Barića najavljen je film "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa", koji je prikazan i u natjecateljskom programu Annecyja, a u kojemu autor još snažnije priziva ready-made sa snažnim utjecajem pop-kulture.

I ove godine posjetitelje očekuje tradicionalna retrospektiva Zagrebačke škole crtanog filma u izboru Borivoja Dovnikovića – Borde koji je stigao do 1972. godine i klasika kao što su "Tup-tup", "Konj", "Kišobran", "Doktor za životinje" i epizode Profesora Baltazara (Krojač Silvestar i Oblačna priča).

30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020. održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama.

Filmski program donosi više od 300 filmova, a uz prestižna natjecanja tu su i panoramski program, fokus na kinematografiju Mađarske, s posebnim osvrtom na redateljice nove generacije, program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972.

Najavljena je i proslava 60. godišnjice ASIFA-e i festivala u Annecyju, s izborom nagrađenih filmova iz njegove bogate povijesti te „ponoćnim“ programom WTF koji promiče različitost, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat program za djecu i mlade, kao i Animafest u Vašem kvartu.

 Zbog epidemioloških mjera i zaštite mlade publike, Animafest ove godine osigurava online praćenje Natjecanja filmova za djecu u školama i vrtićima.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater