"ka horizontU"

U kuli sv. Martina otvorena izložba slika bujske umjetnice Silvije Cindrić

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


U kuli sv. Martina u bujskoj starogradskoj jezgri otvorena je izložba domaće slikarice Silvije Cindrić pod nazivom »Ka horizontu«. U uvodnom govoru sve prisutne pozdravila je predsjednica Pučkog otvorenog učilišta Buje Lovorka Lukani koja je izrazila zadovoljstvo što bujska slikarica ponovno izlaže u svome gradu nakon dugih dvanaest godina.

U ime Grada Buja dobrodošlicu je zaželio i dogradonačelnik Corrado Dussich, a u ime Zajednice Talijana Buja obratila se predsjednica Lena Korenika koja je također izrazila nadu da neće proći tako mnogo vremena do slijedeće izložbe. Sama autorica rekla je da je ova serija radova nastala u zadnje tri godine i obećala da je njeni sugrađani neće morati ponovo čekati tako dugo s novim slikama.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

»Ovi postavljeni radovi prikazuju motive istarskih krajolika kroz stilizaciju pretvarajući ih u valovite konfiguracije koje asociraju na brežuljke i nebo u oblacima. Na svakom radu nalazi se pokoji detalj koji nas vraća u realistično predstavljanje pejzaža poput stabla ili građevine. Usamljenost stabla ili nekog drugog detalja izaziva osjećaj mira, tišine ili osamljenosti čak se u određenim dijelovima nazire osjećaj melankonije. Autorica koristi tamne tonove u kontrastu sa svijetlim detaljima koji iskaču i daju dojam sunca koje se probija kroz oblake.

Gotovo ujednačeni tonovi koji idu od skoro crne sjene do bjeline najsvjetlijih detalja, odaju mir i tišinu prirode koja nije zagađena zvukovima i užurbanim životom gradova. Ovi pejzaži nam se predstavljaju kao dijelovi mira i spokoja koji svakodnevno prolaze mimo nas dok ih mi u našoj otupljenosti svakidašnjim brigama i obavezama ne stignemo opaziti. Svoje osjećaje i viđenje krajolika koji je okružuju autorica prikazuje akrilom na platnu, od minijaturnih formata pa sve do velikih dimenzija« stoji u osvrtu na izložbu u izdanju POU Buje.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Mnogobrojna publika uživala je u slikama koje su se stopile sa ambijentom povijesnog spomenika iz 15. stoljeća kojeg su izgradili Mlečani kao dio obrambenog sustava Castrum Bulleis. Ova peterokutna utvrda na četiri kata obnovljena je 2015. godine i danas služi kao prostor za povremene umjetničke izložbe. Postav »Ka horizontu« bit će izložen do 15. lipnja, a moći će se pogledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16-20 sati, te utorkom, četvrtkom i subotom od 10-14 sati.

Silvia Cindrić rođena je 1982. godine. Diplomirala je Dekoraciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji 2011. godine. Izlagala je na raznim skupnim i samostalnim izložbama u Momjanu, Bujama, Umagu, Italiji, Puli te slikarskim kolonijama i 2023. godine na 2. Bijenalu crteža u Puli. Živi i radi u Bujama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini