BRIJUNI

Ulysses najavio predstavu "Othello"

| Autor: Hina
Oksana Dmitriieva (Snimio Srećko Niketić/PIXSELL)

Oksana Dmitriieva (Snimio Srećko Niketić/PIXSELL)


Drama "Othello", u režiji ukrajinske redateljice Oksane Dmitriijeve, najavljena kao jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija, premijerno će se na Malom Brijunu izvesti 21. srpnja, najavio je u utorak autorski tim predstave na konferenciji za novinare. 

Rekavši kako je predstava nastala u koprodukciji sa sarajevskim ratnim teatrom SARTR i ukrajinskim umjetnicima, umjetnička direktorica i suradnica na projektu Lenka Udovički istknula je kako je ova sezona kazališta Ulysses posvećena ukrajinskim umjetnicima.

Dodala je kako kreativni tim uključuje i druge ukrajinske autore odnosno scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.    

"Kazalište Ulysses otvorilo je vrata stanovnicima Ukrajine za vrijeme ruske invazije i u namjeri pružanja sigurnog i mirnog utočišta prošle godine organiziralo je dva višednevna kampa za ukrajinske umjetnike, obitelji i djecu" - istaknula je Udovički.

Dodala je kako su se umjetnička djelovanja i suradnje nastale u tim kampovima nastavile, a u tom je duhu kazalište uputilo poziv redateljici Oksani Dmitriievoj i cijelom autorskom timu "Othella".

Prema njezinim riječima važnost suradnje Ulyssesa i ukrajinskih umjetnika sa Sarajevskim ratnim teatrom ogleda se u činjenici da je to kazalište nastalo i opstalo u ratnim uvjetima, boreći se za pravdu, mir i slobodu.

"SARTR kao teatar osnovan u periodu opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog otpora agresiji", poručila je Udovički dodavši kako razmjena iskustava i podrška koju umjetnici u ovom trenutku mogu pružiti jedni drugima je od iznimne važnosti.

Redateljica predstave Oksana Dmitriieva naglasila je kako su u fokusu priče zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i najvažnije od svega - ljubav. 

"U ovoj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije - crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju" , poručila je Dmitriieva.

Ustvrdivši kako predstavama teatar Ulysses želi biti uvijek aktualan glumac i osnivač kazališta Rade Šerbedžija izrazio je zadovoljstvo što je, kako je rekao "sve to poprimilo značenje i oblik onog teatra o kojem sanjao, a to je da postane internacionalan teatar".

Uz "Othella" koji će svoju pretpremijeru i premijeru imati u petak 21. srpnja odnosno u subotu 22. srpnja , ljetni program donosi predstave "Kralj Lear" i "Nosorog", "Zemlja vukova", "Tko se boji Virginije Woolf?", "Tramvaj zvan čežnja", "Mistero Buffo", "Eskulap - anatomska eks mašina", "(Pra)Faust", "Glumac je... glumac... je glumac", "Bez portfelja", "Bog masakra", "Mirna Bosna" i "My name is Goran Stefanovski". 

Program Kazališta započeo je 14. srpnja koncertom Darka Rundeka i traje do 31. kolovoza, kada ga zatvara koncert Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora. U glazbenom dijelu sezone nastupit će još Urban, Vlatko Stefanovski, Pips, Chips & Videoclips i drugi. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum