ZAGREB

Hrvatski filmovi u konkurenciji Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


U sklopu službene konkurencije jednog od najstarijih i najznačajnijih svjetskih festivala animacije, Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi koji će se održati od 20. do 24. rujna, prikazat će se i tri hrvatska filma.

U natjecanje narativnih kratkometražnih animiranih filmova uvršteni su "Haljina za finale" Martine Meštrović i "Eeva" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, izvijestio je HAVC. 

Film "Haljina za finale" svjetsku premijeru imao je na zagrebačkom Animafestu, gdje je svojio posebno priznanje žirija, a međunarodnu u Annecyju.
Ovo ljeto uvršten je i u konkurenciju 26. Međunarodnog filmskog festivala u Guanajuatu, a slijede mu prikazivanja na nizu festivala (Anibar, Supertoon, Animaphix).

Film "Eeva" autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova je dosad osvojio nagradu "Alexeïeff – Parker" na festivalu u Annecyju, a i najbolji je naslov u Natjecanju hrvatskog filma ovogodišnjeg Animafesta.

Dosad je prikazan na ShortFestu u Palm Springsu, Black Nightsu u Tallinnu i Berlinalu.

U sklopu natjecanja za kratkometražne nenarativne filmove u Ottawi se prikazuje "Aleph" Slobodana Tomića čiji je protagonist uvučen u svijet simultanih događanja, metamorfoza i atmosferu tjeskobe. 

Film je dosad prikazan u službenoj konkurenciji na Međunarodnog festivala animiranog filma u Melbourneu, Danima hrvatskog filma i Animafestu.

Slijede mu projekcije na festivalima diljem svijeta (Animaphix u Palermu, festivalu na Novom Zelandu, BEAST u Portu). 

Dobitnik Grand Prixa festivala u Ottawi, posvećenog filmovima "uvrnute, provokativne i inspirativne animacije", direktno se kvalificira za nagradu Oscar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini