OBLJETNICA

U povodu 1.040 godina prvog spomena pazinskog Kaštela otvorena izložba "In nomine Sancte… Castrum Pisinum"

Novijim arheološkim istraživanjima, 2011. godine u unutrašnjem dvorištu kaštela pronađeni su fragmenti posuđa iz razdoblja srednjeg brončanog doba ili oko 1.500 godine prije Krista koji svjedoče da se na prostoru današnjeg Kaštela život odvijao prije 3.500 godina", istaknula je Mirela Mrak Kliman

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Izložba "In nomine Sancte… Castrum Pisinum"

Izložba "In nomine Sancte… Castrum Pisinum"


Na platou pazinskog Kaštela otvorena je izložba "In nomine Sancte… Castrum Pisinum" koju su realizirali Državni arhiv u Pazinu i Muzej grada Pazina. Izložba je informativnog karaktera i predstavlja svojevrsni uvod u Kaštel za sve buduće posjetitelje, a pruža relevantne i zanimljive informacije o povijesti, arhitekturi i značaju Kaštela svim gostima grada Pazina.

Izložba, kao i katalog izložbe (čija je promocija planirana za jesen 2023. godine) kronološki obrađuje i prikazuje povijest Kaštela od prvog spomena 983. godine do sredine 20. stoljeća, kada postaje dom muzejskim ustanovama, što jest i danas. Osim kronološkog prikaza povijesnih činjenica, izmjena, izgradnji i nadogradnji u kontekstu arhitekture Kaštela te važnosti i značaja u kontekstu prvenstveno Pazinske knežije, ali i drugih povijesnih trenutaka, izložba i katalog donose i neke do sada manje poznate podatke i zanimljivosti, a obiluje fotografijama i reprodukcijama arhivske i muzejske građe.

Gradinska naselja opasana zidinama

Osim građe Muzeja grada Pazina i arhivskog gradiva Državnog arhiva u Pazinu za potrebe izložbe i kataloga provela su se istraživanja u arhivskim ustanovama te je u tom smislu učinjen novi doprinos za povijest Pazinskog kaštela koji se temelji i na arhivskim izvorima. Za potrebe istraživanja i izložbe korištena je građa iz: Apostolskog arhiva u Vatikanu, Arhiva Republike Slovenije, Biskupijskog arhiva u Poreču, Hrvatskog državnog arhiva, Državnog arhiva u Rijeci, Nacionalne knjižnice iz Beča te Pomorskog muzeja "Sergej Mašera" iz Pirana.

- Kroz 15 panoa ispričana je priča o Kaštelu - kroz burna stoljeća, povijest, arhitekturu i zanimljivosti u i oko Kaštela i to kronološki, kazala je ravnateljica Muzeja grada Pazina Maja Zidarić Pilat. "Osim povijesti i arhitekture, koje su temeljne sadržajne okosnice izložbe i kataloga, za svaki je vremenski period i na svakom panou istaknuta i poneka zanimljivost iz povijesti, života, heraldike, umjetnosti…", dodala je.

- Najstariji nalazi s područja Pazinštine datiraju u prijelazno razdoblje neolita i ranog brončanog doba. Fragmenti keramike pronađeni su u pećinama i na brežuljcima na kojima nastaju prva gradinska naselja u središnjoj Istri, poput Berma i Šublente kraj Karojbe. Prva utvrđena gradinska naselja bila su opasana zidinama i prilagođena terenu. Imala su složen sustav ulaza kako bi se otežao prilaz neprijateljima, kazala je ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu Mirela Mrak Kliman.

Zametak kasnijeg urbanog naselja

"Donedavno nisu pronađeni arheološki nalazi koji bi potvrđivali da se na ovom mjestu nalazila gradina, već se često u literaturi navodilo da je Pazin nastanjen tek u ranom srednjem vijeku. No, novijim arheološkim istraživanjima, 2011. godine u unutrašnjem dvorištu kaštela pronađeni su fragmenti posuđa iz razdoblja srednjeg brončanog doba ili oko 1.500 godine prije Krista koji svjedoče da se na prostoru današnjeg Kaštela život odvijao prije 3.500 godina", istaknula je Mrak Kliman.

- Pazinski kaštel zapravo je činio jezgru oko koje su se kao zametak kasnijeg urbanog naselja, današnjeg Pazina, razvili najprije podgrađe, predgrađe Buraj te ostali dijelovi grada Pazina. Stoga možemo slobodno reći da Pazin svoj identitet i u određenom smislu današnji izgled duguje upravo Kaštelu, dodala je Mrak Kliman.

U kulturno-umjetničkom dijelu otvaranja izložbe bilo je vrlo zanimljivo i kvalitetno. Glumac Valter Roša pročitao je na svoj osebujan način "Proglas o prvom spomenu Pazina (Oton II.)", Wolfgang Renner izveo je "Fortune my foe" Johna Dowlanda te   "Fantasia" V. Francesca da Milana. Studenti Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Sandra Böhm u pratnji Dorijana Jarnjaka izveli su najprije skladbu Georgea Fredericka Handela "Va godendo", a potom i "Domine Deus" Antonija Vivaldija, u izvedbi studentice Gabrijele Mijatović te uz pratnju Dorijana Jarnjaka.

Izložba za sve posjetitelje ostaje otvorena godinu dana, na platou ispred pazinskog Kaštela.

Srednjovjekovni dan u pazinskom Kaštelu

Muzej grada Pazina i Udruga Merlin pozivaju posjetitelje da u nedjelju sudjeluju na Srednjovjekovnom danu u pazinskom Kaštelu.

- Doživite pazinski Kaštel kroz prikaz života unutar zidina, vježbe vitezova i streličara, dječje radionice, a sve zahvaljujući udrugama koje njeguju zanatske i ratničke vještine feudalnih staleža iz 15. stoljeća, poručuju organizatori. Događaj će se odvijati od 10 do 18 sati.

Zvuci iz arhiva

U povodu Međunarodnog dana arhiva, 9. lipnja u 13 sati u Državnom arhivu u Pazinu bit će otvorena dokumentarna izložba "Zvuci iz arhiva: Muzička omladina Pula (1963. – 1974.)". Izložbom će se obilježiti šezdeseta obljetnica osnivanja pulske podružnice Muzičke omladine. Posvećena je iznimnim rezultatima ostvarenim u prvom desetljeću njezina rada, a sadrži arhivsko gradivo (dokumente, plakate, fotografije, članke) koje se čuva u Državnom arhivu u Pazinu, Sveučilišnoj knjižnici u Puli, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre te u Arhivu Hrvatske glazbene mladeži u Zagrebu. Autorica je izložbe Lada Duraković, a nastala je u suradnji Državnog arhiva u Pazinu i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Muzikologinja Lada Duraković izvanredna je profesorica i znanstvena savjetnica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Članica je i suosnivačica Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. U središtu su njezina znanstvenog interesa teme vezane uz glazbu u 20. st., posebice suodnos ideologije i glazbenog života. Autorica je brojnih znanstvenih članaka te pet knjiga i urednica nekoliko djela.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum