austrijski umjetnik gostovao na pulskom Fakultetu

Richard Frankenberger : Projekti koje radim su posvećeni unucima svih ljudi

Kod izložbe glavni, premda ne uvijek vidljivi motiv, su stepenice koje su nazvane Nomatkinje, a na njihovom vrhu je prostor koji svijetli, pogotovo noću, i u njemu se uvijek izlažu neke stvari koje se mogu pogledati i na fotografijama na izložbi u Puli

| Autor: Mladen RADIĆ
Richard Frankenberger tijekom predavanja (foto: Valerija Mandir)

Richard Frankenberger tijekom predavanja (foto: Valerija Mandir)


Na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković jučer je gostovao istaknuti austrijski, odnosno istočnoštajerski suvremeni umjetnik Richard Frankenberger koji je održao predavanje te se predstavio izložbom. Frankenberger je u Pulu došao uz podršku FET-a i njegove dekanice izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe te pomoć profesorice Mariete Djaković, koja je njegove rečenice na predavanju s njemačkog prevodila na hrvatski.

Mreža poznanstva

Ovo je bilo prvo Frankenbergerovo predavanje u Puli te ističe da je za ovaj događaj ključna mreža poznanstva, a radi se o suradnji Štajerske i Pule.

Kod izložbe glavni, premda ne uvijek vidljivi motiv, su stepenice koje su nazvane Nomatkinje, a na njihovom vrhu je prostor koji svijetli, pogotovo noću, i u njemu se uvijek izlažu neke stvari koje se mogu pogledati i na fotografijama na izložbi u Puli. Na jednoj piše "Hier" odnosno "Ovdje" što se referira na austrijskog pisca Roberta Menassea koji je rekao "Ovdje gdje smo mi, tu je centar svijeta i centar događanja". Na drugoj piše, u prijevodu "Umjetnost je energija u njenom najljepšem obliku", što je iz projekta koji je nastao u suradnji s njemačkim umjetnikom Michaelom Weisserom, a radi se o dijelu istraživačkog projekta o umjetnosti i tehnici itd. Inače, Nomatkinje su dobile ime nakon što se ova instalacija prvo nalazila u Kući umjetnosti u Grazu i onda se selila.

Frankenberger je konceptualni umjetnik što se vidjelo i iz njegovog predavanja koje je imalo i svoj, nazovimo ga performativni dio koji je ostavio za kraj. Umjetnik je na stolu imao globus koji je priključio na struju i osvijetlio ga te u njega zabio tri čavla - jedan na mjestu gdje je Pula, drugi gdje je austrijski Pischelsdorf odakle on dolazi i gdje se nalaze njegova umjetnička djela, a treći je na mjestu gdje je Kijev, iz poznatih razloga, no Frankenberger je prije svega umjetnik koji se zalaže za mir u svijetu i sa svakim svojim djelovanjem u umjetnosti nastoji tome pridonijeti.

- Projekti koje radim su posvećeni unucima, ne mojim unucima, nego unucima svih ljudi, onima koji dolaze, kaže Frankenberger.

Na jednoj fotografiji pored stepenica Nomatkinja vidi se kupola koja je poput katedrale, s odličnom akustikom te se unutra održavaju različiti koncerti. Ta je kupola na polju na kojem rastu različite povrtne kulture te je s postavljanjem kupole htio ukazati na problem onečišćenja i očuvanje bioraznolikosti u svijetu.

Odgovornost

- Imamo odgovornost prema svijetu u kojem živimo, napominje Frankenberger koji dodaje da iako je u mirovini, ne miruje.

Iza kupole se nalazi planina koja se zove Kulm odnosno K.U.L.M. što je i kratica za "Kunst und lieben miteinander" što znači "Život i umjetnost zajedno". To naravno podsjeća i na riječ kulminacija što je i naziv jednog njegovog projekta K.U.L.M.ination. U njemu je Frankenberger po uzoru na Cezannea koji je slikao planinu Sainte-Victoire u Francuskoj napravio sto fotografija i umjetničkih djela posvećenih Kulmu.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom