ZAGREB

Božić: "Agenda" pruža sliku svijeta koji dopušta neskladne susrete

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstava "Agenda" u režiji Saše Božića i Simone Aughterlony iz Švicarske premijerno će biti izvedena 10. lipnja u Zagrebačkom plesnom centru, a bavi se žudnjama koje "egzistiraju u istom prostoru, bivaju u sukobu ili u različitim oblicima trenja i supostojanja", kako navodi Božić.

Najveći međunarodni plesni projekt kazališta de facto pod nazivom "Agenda" rezultat je suradnje niza plesnih umjetnika i umjetnica iz Belgije, Njemačke, Švicarske, Engleske i Hrvatske. Predstava je nastala u koprodukciji sa Zagrebačkim plesnim centrom i Tjednom suvremenog plesa te je uvrštena u rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra.

"Agenda" je stvorena kroz umjetničku formu kolažiranja, koja nudi pristup prostoru izvedbe kao slikarskom platnu za akumulaciju pronađenih izvora i referenci kroz koji gledatelji svjedoče da razgovor između različitih elemenata nikad ne može ostati apstraktan, već nudi trajni dijalog proturječja i značenja.

"Svaki umjetnik ima svoju agendu unutar izvedbe, radi se o njihovim žudnjama, njihovim idejama o vlastitom radu i vlastitim životima. Te agende koristili smo u kontekstu medija kolaža kao slike svijeta koji dopušta neskladne susrete te omogućuje frikciju različitosti na sceni", rekao je za Hinu Saša Božić.

Zajednički plesni prostor svojevrsno je "ljepilo" koje unificira, ali i odražava različitost. "U 'Agendi' zajednički ples pokušava se zamisliti kao baza koja izvođače drži zajedno, unatoč njihovim individualnim razlikama", objasnio je Božić.

Izvedba navodi izvođače da preispitaju osjećaj pripadnosti i podrijetla koji još nije zasićen institucionalnim strukturama i kulturnim anegdotama, a svaki izvođač razvija poseban jezik koji usmjerava njihov izvedbeni materijal i preokupacije koje, prema Božiću, "umjesto da predstavljaju (stereo)tipove, djeluju kao orijentacije žudnje i proizvode specifične impulse koji se ponavljaju i nude okvir utjelovljenju žudnji i njezinim interakcijama".

Simone Aughterlony metodologiju rada na "Agendi", započetu u Švicarskoj u suradnji sa studentima izvedbenog prostora Manufacture, dalje razvija u Zagrebu te sa Sašom Božićem radi s velikim brojem umjetnika kako bi produbili svoje početno istraživanje.

U Zagrebu se na audiciju za "Agendu" javilo 65 ljudi, što je začudilo autore no istovremeno potvrdilo da postoji jaka želja za radom u velikoj grupi.

"Kao starija generacija umjetnika s Agendom želimo ostati suvremeni, kako bismo I dalje osluškivali potrebe i želje mlađe generacije umjetnika i plesača", rekao je Božić.

U razgovoru s mladim umjetnicima autori otkrivaju različite kulturne, političke, ideološke brige koje opisuju njihovo iskustvo suvremenosti, a kao teme nameću se nepriznanje i nevrednovanje umjetničkog rada, ekologija zajedništva te uloga ženstvenosti u procesima koji uklanjaju ljudskost iz diskurzivnog središta.

"Također, pokušali smo razumjeti kako njihovi glasovi odjekuju u njihovom društvenom miljeu i kako društvo utječe na razvoj njihove izvedbene prakse", rekao je Božić.

Koncept i režiju predstave potpisuju Simone Aughterlony i Saša Božić u suradnji s izvođačima - Katarinom Barešić, Borisom Barukčićem, Ivanom Bojanić, Dorom Brkarić, Viktoriom Bubalo, Margaretom Firinger, Nicom Lloydom, Šimunom Stankovom, Melissom Valette te Thomasom Vantuycomom.

Kostimografkinja je Marita Ćopo, scenograf Igor Ruf, oblikovatelj svjetla Joseph Wegmann, dok glazbu potpisuje Nikola Krgović. Producentica je Ida Klemenčić, a fotograf Neven Petrović.

Simone Aughterlony nezavisni je umjetnik, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba. Djeluje u Berlinu i Zürichu pretežno u području plesa i performansa. Posljednjih šesnaest godina osmišljava koreografska djela queer tematike. Surađuje s umjetnicima kao što su Meg Stuart/Damaged Goods, Forced Entertainment i Jorge León, Phil Hayes među ostalima.

Saša Božić diplomirao je Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te se tijekom visokoškolskog obrazovanja educira i u području suvremenog plesa i koreografije. Njegovo polje djelovanja obuhvaća područja od kazališne režije, dramaturgije, koreografije i kreiranja dramskih tekstova do organizacije promotorskih kulturnih akcija i strateškog planiranja kulturnih projekata. Osnivač je i umjetnički voditelj kazališne grupe de facto.

Nakon premijerne izvedbe 10.lipnja, "Agenda" će ponovno biti izvedena 12. lipnja na otvorenju 40. izdanja Tjedna suvremenog plesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater