ZAGREB

Objavljena knjiga Jurja Batelje o Stepincu i ratnoj siročadi u zagrebačkim bolnicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu Jurja Batelje "Uloga blaženoga Alojzija Stepinca u zbrinjavanju ratne siročadi i njihovo liječenje u zagrebačkim bolnicama od 1. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1943. godine" objavila je Postulatura za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca.

Knjiga "Uloga blaženoga Alojzija Stepinca u zbrinjavanju ratne siročadi i njihovo liječenje u zagrebačkim bolnicama od 1. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1943. godine" podijeljena je na dva dijela. 

U prvom je dijelu objavljena historiografska studija u kojoj autor činjenično obrađuje i povijesno kontekstualizira razdoblje NDH te unutar političkih okvira piše o njezinim društvenim i socijalnim aspektima. U drugom dijelu, u sklopu studije objavljen je popis izbjegličke djece liječene po zagrebačkim bolnicama te prijepis dokumenata iz bolničkih arhiva čime se omogućuje precizna analiza zdravstvenog stanja izbjegličke djece - siročadi te razloge njihovog bolničkog liječenja, tijek liječenja i ishod.

Katolički svećenik Juraj Batelja rođen je 1949. u Rastoki. Kardinal Franjo Kuharić imenovao ga je 1991. promicateljem postupka za proglašenje blaženim i svetim zagrebačkog nadbiskupa dr. Alojzija kardinala Stepinca, a Kongregacija za proglašenje blaženih i svetih u Rimu ga je učinila "rimskim postulatorom".

Batelja je istražio 135 arhiva u domovini i inozemstvu i sakupio dokumentaciju koja sadrži više od 40.000 stranica. Velik dio te dokumentacije preveo je ili odobrio njihove prijevode na talijanski te je uz pomoć suradnika izradio znanstveni rad tzv. "Poziciju" od 6000 stranica u 6 svezaka, na temelju koje je Kongregacija za kauze svetaca odlučivala o proglašenju blaženim kardinala Alojzija Stepinca. 

Objavio je više knjiga, među kojima i knjigu "Blaženi Alojzije Stepinac - svjedok Evanđelja ljubavi: životopis, dokumenti i svjedočanstva - prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskoga rata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini