ZAGREB

Turist - najbolji film Kinokluba Zagreb u 2022.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Turist" autora Tomislava Šobana dobio je nagradu "Maksimilijan Paspa" za najbolji amaterski film u 2022. godini Kinokluba Zagreb, koji je svoju produkciju proteklih dana predstavio u Kinoteci.  

Na 16. Gledalištu, od 31. svibnja do 2. lipnja, u Kinoteci su prikazani filmovi kinoklubaških autora koji su i ove godine ponudili bogatu i raznovrsnu kolekciju amaterskih filmova svih žanrova.

"Turist" je nagrađen uz obrazloženje da je njegov autor "'split screenovima', decentnom minimalističkom režijom i montažom pokazao promišljenost i umjetničku vrijednost koja je zaslužila glavnu nagradu".

Nagradu je dodijelio tročlani žiri u sastavu Katerina Duda, Josipa Henizelman i Matej Merlić.

Žiri je dodijelio i tri posebna priznanja. Mare Šuljak nagrađena je za film Evanescence, nagradu je dobila i Iva Gavrilović za "Iz slike u sliku: Filmski kardiogram kuće na pijesku", a treće posebno priznanje dodijeljeno je filmu "Žene na rubu" Anite Čeko, “u kojem autorica humoristično i domišljato prikazuje svakodnevnu situaciju, primjenom naizgled jednostavnog režijskog pristupa”.

Glavna nagrada žirija kritike dodijeljena je Tinu Novačiću za film "Semafor" u kojemu je istaknuta "izmjena konvencionalnoga prikaza depresivnog stanja lika s ambivalentnim nadrealnim momentima".

Članovi žirija kritike bili su  Erika Roša,  Ana Krmek, Ramona Boban-Vlahović i Edvin Tišljarec. 

Ana Krmek dodijelila je i posebno priznanje Luciji Lelek  za film "Vrati se na party" s obrazloženjem da izvrsno prikazuje party atmosferu, neopterećen bilo kakvim pretencioznim tendencijama.

Erika Roša nagradila je film  "James Bond jest i nije bio u pravu" Tomislava Šobana, Edvin Tišljarec dodijelio je nagradu Dragi Toromanu  za film "Kakvi smo mi to ljudi", a Ramona Boban-Vlahović posebno priznanje dodijelila je radu "Gustavov film" Erika Vončine.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini