ZAGREB

Opera Zagreb festival od 25. lipnja do 5. srpnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvi Opera Zagreb festival održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu od 25. lipnja do 5. srpnja, a smisao festivala je na kraju svake sezone predstaviti najbolja djela hrvatskih nacionalnih i europskih opernih kuća, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Na prvom izdanju Festivala predstavit će se najveće operne uspješnice nacionalnih kazališnih kuća i slovenske nacionalne opere SNG Ljubljana.

Intendantica HNK Iva Hraste-Sočo istaknula je da je koncepcija festivala zagrebačkoj publici na kraju svake sezone predstaviti najbolje predstave, kako bi publika mogla usporediti ono što se događa na opernoj sceni, ali će istodobno poslužiti zagrebačkom HNK-u da se bolje pozicionira među europskim opernim kućama.

Postoji desetljetna tradicija gostovanja naših pjevača u najvažnijim opernim kućama po svijetu, pa se prirodno nametnula ideja da organiziramo ovaj festival, kazala je Iva Hraste-Sočo i dodala da su već u kontaktu s europskim kućama za festivalsko izdanje iz 2024. godine.

Počasni šef dirigent HNK u Zagrebu Pier Giorgio Morandi kazao je da su se usredotočili na umjetničku kvalitetu najboljih produkcija.

Tijekom karijere imao sam čast sudjelovati na mnogim važnim svjetskim festivalima i naša inicijativa je potaknuta upravo tom željom da steknemo novu publiku ovdje u Zagrebu, i domaću i međunarodnu, rekao je Morandi videoporukom.

Festival će otvoriti Opera zagrebačkog HNK s "Nabuccom" Giuseppea Verdija, premijerno izvedenim u listopadu 2022., pod ravnanjem Piera Giorgija Morandija i u režiji Giancarla del Monaca.

Hrvatsko narodno kazalište Split izvest će 29. lipnja predstavu "Cavalleria Rusticana" Pietra Mascagnija, u režiji Jelene Bosančić, kojom će ravnati dirigent Jure Bučević.

HNK u Osijeku izvest će 1. srpnja "Ljubavni napitak" Gaetana Donizettija, u režiji Ozrena Prohića, kojom će dirigirati Mladen Tutavac, a Operni ansambl HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke 3. srpnja izvest će operu P. I. Čajkovskog "Pikova dama" pod ravanjem Valentina Egela te u režiji Christiana Romanowskog i Dunje Vejzović.

Slovenska nacionalna opera SNG Ljubljana, 5. srpnja nastupit će s operom "Faust" Charlesa Gounoda kojom će ravnati Ayrton Desimpelaere u režiji Franka Van Laecka.

V.d. ravnateljice Opere Željka Barišić Pulig kazala je da je riječ o ozbiljnom iskoraku u opernoj ponudi HNK Zagreb, koje s festivalskim izvedbama dolazi do brojke od 20 opernih naslova koji će biti prikazani u ovoj sezoni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater