RIJEKA

Premijerno izvedena Schönbergova monoopera "Iščekivanje"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Monooperu "Iščekivanje (Erwartung)" Arnolda Schönberga premijerno je u prostoru Exportdrva u Rijeci u četvrtak izvela mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović uz komorni sastav Riječkog simfonijskog orkestra, pod ravnanjem Valentina Egela.

Ovu Schönbergovu operu Riječki simfonijski orkestar je izveo u koncertnoj inačici na pozornici HNK Ivana pl. Zajca prije godinu dana, a to je bila riječka praizvedba tog djela.

 Novu izvedbu u Exportdrvu režirali su Šeparović Mušović i Marin Blažević. Scenograf je Alan Vukelić a kostimografkinja Sandra Dekanić. 

Dubravka Šeparović Mušović je u najavi premijere istaknula da su postavili operu izvan kazališnog prostora koje ima jasne i poznate okvire. "Htjeli smo ga izbjeći, a idealnim prostorom pokazalo se Exportdrvo koji nam je samo nametnulo 'šenbergovski' interijer. Podsjeća me na šumu koja se opisuje u djelu", navela je izvođačica i koredateljica. Predstava se izvodi u prizemlju, a gledatelji je prate s prvog kata, oslonjeni na ogradu.

 „Jako je teško prikazati "Erwartung". Uglavnom se prikazuje doslovno – šuma, Žena, veliki puni Mjesec, a mi to nismo željeli. Ta Žena je svaka žena. Svaka žena ima ranu koja krvari i koju ona prikriva. Željeli smo to prikazati i kostimima moćnih žena, opernih heroina jer žene što su moćnije, to su krhkije. Svojim plaštevima duboko u sebi prikrivaju ranjivu djevojčicu", navela je Šeparović Mušović, najavljujući premijernu izvedbu.

Prema riječima skladatelja Arnolda Schönberga, ova opera ima za cilj „usporeno prikazati sve što se događa tijekom jedne sekunde maksimalnog duhovnog uzbuđenja, protežući se na pola sata“. Autor je djelo skladao u sedamnaest dana, između 27. kolovoza i 12. rujna 1909.. Bila su potrebna još dvadeset i dva dana da se dovrši orkestracija i još petnaest godina prije praizvedbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter