BORIS DEŽULOVIĆ u večernjem programu Monte Librića

O žoharu, ljubavi, nogometu, otkazima, Hajduku…

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Boris Dežulović (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Boris Dežulović (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Boris Dežulović predstavio se na drugom večernjem programu Monte Librića, onome namijenjenom odrasloj publici, u organizaciji Kluba-Knjižare Giardini 2 u četvrtak navečer u terasi Zajednice Talijana. Naime, Dežulović, poznati novinar i pisac prvi put se upustio u pisanje djela za djecu, i nastalo je tako roman "Život i snoviđenja neustrašivog žohara Zaštomira" .

U razgovoru s Ivankom Mazurkijević naglašeno je da je ta knjiga ne samo za djecu, nego i za odrasle, da je napeta, puna uzbudljivih obrata, a i estetski lijepo oblikovana.

Dežulović je rekao ideja za knjigu nije tako stara kao ideja za cjelokupnu priču, kada je još davno čitao Ezopove basne pitao se zašto su bube zapostavljene, zašto su zastupljeni lavovi, tigrovi, a nema malih buba, koje nitko ne voli. Zato je i krenuo u tu priču, u tu identifikaciju sa žoharom Zaštomirom.

Nadalje, kazao je da svakome u životu preporučuje otkaze, da treba barem pet puta u životu dati otkaz, da ga treba dati prije nego što ga se dobije.

- Nakon otkaza osjećao sam se puno bolje, ispunjeno, iako nisam nikada imao plan B, kazao je govoreći potom o Feralu, kako su mnogi čitatelji kazali da su čitajući Feral uvidjeli da nisu sami te da od čitatelja više osjeća prijateljstvo nego obožavanje.

Bilo je, dakako, govora i o novinarstvu, gdje je istaknuo da "nema više novinarstva, ima novinara, ali nema novinarstva, nema novina, ima raznih šarenih kataloga raznih korporacija. Digitalni mediji su budućnost", kazao je ističući da se ne razumije baš previše u njihovo funkcioniranje.

Prisjetio se i nezaboravnog Predraga Lucića, govorio je i o tome kako je mladima tumačio roman kao pripovjednu formu, te naveo je da nije dobro ispričan ako tu nije zastupljena ljubavna priča te da su ga novinarski rokovi naučili brzini. Tajna svake reportaže je, kako je kazao, u detalju.

Bilo je govora i o ženama, ljubavi, Hajduku…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom