ZAGREB

Izložba "Kamen na grani" Amele Frankl u Galeriji Josip Račić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Kamen na grani" vizualne umjetnice Amele Frankl, nastavak njezinog multidisciplinarnog i multimedijalnog umjetničkog projekta "Crno staklo na putu", donosi seriju crno-bijelih plakata te video radova u boji, a otvara se 31. svibnja u Galeriji Josip Račić.

Kompleksni umjetnički projekt "Crno staklo na putu" autorica kroz više izložbi namjerava predstaviti u nekoliko prostora. Projekt uključuje discipline od slikarstva do socijalne skulpture i sve od stvaranja umjetničkog objekta do participativnih performativnih događanja, a redovito uključuje osobne životne situacije i obiteljsku povijest.

Okosnicu izložbe "Kamen na grani" čini serija plakata koji su u dijalogu umjetnice s dizajnericama, zasnivaju se na performativnim crno-bijelim fotografijama koncentriranim na figuru, geste i izraz lica umjetnice, kako bi demonstrirali intenzitet njezinih unutrašnjih dijaloških procesa, prema riječima kustosa izložbe Branka Francheschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Plakati uključuju i uglavnom rimovane šaljive kolokvijalne frazeme i izjave postavljene na dnu, nalik titlovima. Osim plakata, predstavljena su i dva video rada sa zvukom i u boji. Jedan predstavlja snimku fizički zahtjevnog načina ribarenja ribara iz Mauretanije, koje zapadnjački pogled može protumačiti kao koreografiju, dok drugi prikazuje performans borbe umjetnice s nepreglednim pustinjskim pejzažem.

Izložbu prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s predgovorom Branka Franceschija. Grafičko oblikovanje kataloga potpisuje Ana Zubić.

Amela Frankl je vizualna umjetnica, rođena u Zagrebu 1963. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je HSZU-a. Živi i radi u Zagrebu. 

Izložba ostaje otvorena do 2. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini