ZAGREB

Četvrtak na SFF-u: Društvena paranoja i neuzvraćena ljubav

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Program konkurencije Subversive Film Festivala u četvrtak otvara belgijska anarhistička satira "Robinson Crusoe je seronja", koji demontira imperijalističku ideologiju i kulturni mit o bijelom čovjeku.

Filmska intervencija Benjamina Debooserea  u klasični pustolovni roman Daniela Defoa iz 1719. donosi drugačiji pogled na slavnu priču o čovjeku koji je na otoku, „civilizirao“ autohtone stanovnike otoka i proglasio ga svojim vlasništvom. 

Kako se ističe u najavi, ona je dio sveobuhvatnog pothvata za dekolonizacijom naših umova i tijela te počinje od kulturnih tekovina i umjetničkih djela koja i dalje hrane nezdravi mit o teretu bijelog čovjeka i njegovoj civilizacijskoj misiji naspram zaostalih divljaka i kanibala. 

Nakon tog filma prikazat će se novi rad francuskog queer autora Alaina Guiraudiea "Ničiji junak", koji je Cahiers du Cinéma uvrstio je 10 najboljih filmova 2022., a u kojemu autor obrađuje teme neuzvraćene ljubavi i društvene paranoje te pronalazi solidarnost na neočekivanim mjestima. 

Četvrtak u Tuškancu završava uz švedsku dramediju "Duc´an" u kojoj redateljica Ami-Ro Sköld kroz niz anegdota zaposlenika jednog supermarketa iscrtava pronicljivu i sociološki potkovanu studiju radnih odnosa u neoliberalnoj ekonomiji.

Program u Dokukinu KIC obilježit u četvrtak britanski avangardni filmaš John Smith koji više od 50 godina snima eksperimentalne filmove, a u Zagrebu će održati masterclass o ograničenju i slučaju kao filmskim strategijama. Uz to će se prikazati retrospektiva njegovih duhovitih minijatura koje transformiraju naizgled banalne svakodnevne događaje u poetične metafore ljudskog stanja.

Na istom mjestu slijedi nastavak retrospektive 'crnog filma', uz film "Razvezani jezici" Marlona Riggsa, vjerojatno najvažnije filmsko djelo posvećeno životu crnih gej muškaraca koje je, kada je prikazano na javnoj televiziji, uzdrmalo američko društvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter