ZAGREB

Hrvatski filmovi na ovogodišnjem Animafestu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Natjecanje hrvatskog filma Animafesta, koje je ujedno najistaknutija domaća animiranofilmska revija i konkurencija, ove godine donosi devetnaest novih filmova.

Hrvatske filmove predvode oni koji su predstavljanje zaslužila i u međunarodnim konkurencijama Velikog i Studentskog natjecanja, najavili su s Animafesta.

U Veliko natjecanju kratkometražnog filma Hrvatsku zastupaju "Obiteljski portret" Lee Vidaković, "Vrijeme koje dolazi" Natka Stipaničeva, "Eeva" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i "Y" Matee Kovač. 

Vidaković dolazi s crnohumornom opservacijom invazije i destrukcije obiteljskog doma, Stipaničev s filmom nastalim uz pomoć umjetne inteligencije, a Mrzljak i Tšinakov s groteskom "Eeva", prikazanom na Berlinalu, koja će se nakon Zagreba prikazati u glavnom programu Annecyja, a Kovač pričom o ženskom tijelu, erosu i lezbijskom odnosu.

U Natjecanju studentskog filma su Sara Tomas (Strana strana) i Dorotea Radušić (Pansion Paun), obje s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

Iz Natjecanja hrvatskog filma izdvajaju se i filmovi koji odlaze i na festival u Annecyju, "Haljina za finale" Martine Meštrović, "Sjeti se kako sam jahala bijelog konja" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona Volde, "Ispod maske" Dariana Bakliže.

Tu su i "Sveti ljudi" Davida Lovrića, "Republika" Antonije Begušić, "Aleph" Slobodana Tomića,, "Trinaest" Helene Schultheis Edgeler i Richarda Edgelera, "Druga koža" Dore Klanac i "Horizont" Morane Marije Vulić, "Ma! Ljubav je boja!" Nikoline Žabčić, "Kućica za ptice" Petre Pavetić Kranjčec, "Mačja hrana" Antonija Klasića, "Babuška ima novog dečka" Deana Hamera.

Od hrvatskih uradaka tu su još oni u međunarodnom Natjecanju filmova za djecu - "Hu Hu rođendanska zabava" Vjekoslava Živkovića i "Putovanje" Mirele Ivanković Bielen, u Obiteljskom programu - dugometražni "Cvrčak i mravica" Luke Rukavine, te u programu CEE Talents 2022 - "Cockpera" Kate Gugić.

Nekoliko je retrospektiva - tematski program donosi izbor SF-ova nastalih u Zagreb filmu, a u segmentu "Science Friction – kolaž u svemiru" moći će se vidjeti filmovi "We Used to Call it: Moon" Marka Tadića i "Marienbad First Aid Kit" Dalibora Barića. 

Retrospektiva Aleksandra Marksa donosi ponajbolje filmove tog velikana Zagrebačke škole koje je realizirao sa stalnim suradnikom Vladimirom Jutrišom, a tu su i filmovi Vatroslava Mimice.

Sudionike Natjecanja hrvatskog filma izabrali su Daniel Šuljić, Margit Antauer i Marina Kožul.

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb održat će se od 5. do 10. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter