ZAGREB

Festival JazzHR u Tvornici kulture od 18. do 20. svibnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Proljetno izdanje festivala JazzHR donosi šest koncerata, tri jam sessiona i jednu izložbu koji će se održati od 18. do 20. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture.

"Kao i do sada, naglasak stavljamo na promoviranje domaće jazz scene, no imat ćemo priliku ugostiti i nekoliko izvođača i skladatelja iz regije i inozemstva", poručila je umjetnička ravnateljica JazzHR-a Lana Janjanin, dodavši da festival uspješno razbija predrasude o jazzu kao nečem kompliciranom i dosadnom.

Nastupit će jedan big band, mnogi solisti, mlade nade jazza, istaknuti hrvatski sastavi i glazbenici, brojni autori, gosti iz Slovenije, Srbije, Mađarske, Brazila i SAD-a.

Big band Radio-televizije Srbije, pod vodstvom dirigenta Vladimira Krnetića nastupa u četvrtak, 18. svibnja, u programu koji ugošćuje pet glazbenika-solista - mladu slovensku pjevačicu Ajdu Stinu Turek, hrvatsku kantautoricu i pijanisticu Dina Rizvić, slovenskog saksofonista Jaku Kopača, srpskog bubnjara Vladimira Kostadinovića te hrvatskog trubača Davor Križića. Orkestar će izvesti i nekoliko skladbi srpskih skladatelja.

Drugoga dana festivala, u petak, 19. svibnja jazz gitarist i skladatelj Pavle Miljenovic´ predstavit će treći autorski album "Arrival" zajedno s kvintetom koji čine Saša Nestorović na saksofonu, Hrvoje Galler na klaviru, kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Borko Rupena.

Iste večeri na festivalsku pozornicu stiže višestruko nagrađivani saksofonist, flautist, skladatelj i akademski muzičar Miro Kadoić, uz Borisa Majcena na trubi i krilnici, Petra Ćulibrka na klaviru, Nikolu Matošića na kontrabasu i Gašpera Bertoncelja na bubnjevima. Predstavit će Kadoićev deveti album pod nazivom "Prije dana" iz 2022. te će izvesti neke starije kompozicije u novim aranžmanima.

Koncertna promocija albuma "The Keyboard Extravaganza" pijanista, orguljaša, tubista i skladatelja Joea Kaplowitza, održat će se u subotu, 20. svibnja. Kaplowitz je u pratnji bubnjara Janka Novoselića na albumu okupio čak sedam prvoklasnih hrvatskih pijanista, Tonija Starešinića, Kristiana Terzića, Zlatana Došlića, Matiju Dedića, Viktora Lipića, Zvjezdana Ružića  i Hrvoja Gallera, a posljednja četvorica nastupit će na Festivalu.

Slovenski jazz saksofonist Jure Pukl iste će večeri predstaviti svoj najnoviji projekt "ANoRoK" u kojem je okupio međunarodnu all-stars ekipu: trubača Ralpha Alessija, kontrabasista Joea Sandersa i Ferenca Nemetha na bubnjevima.

U sklopu tradicionalne smotre "Nove nade jazza 'Marjan Marjanović'" odabran je zadarski pijanist i autor Borna Pehar koji će 19. svibnja, u pratnji Hrvoja Kralja na kontrabasu i Borka Rupene na bubnjevima, izvesti vlastite skladbe.

Sve tri večeri u Malom pogonu Tvornice održat će se Jam session svirke, koje će predvoditi sastav "Spice Melange", također odabran kroz program "Nove nade jazza". Sastav čine riječki pijanist Ivor Lakić i  njegovi kolege s Konzervatorija u Trstu, Vid Luka Narea iz Slovenije na kontrabasu i Fabricio Bertrami iz Brazila na bubnjevima.

Izložba jazz fotografija medijskog i kulturnog djelatnika te službenog fotografa festivala Mateja Grgića održat će se u Malom pogonu. Autor će predstaviti fotografije inozemnih jazz velikana koje je fotografirao na njihovim nastupima na jazz festivalima u Zagrebu u periodu od 2011. do 2013. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter