ZAGREB

Dani hrvatskog filma vraćaju se u Studentski centar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dani hrvatskog filma vraćaju se nakon osam godina na mjesto gdje su se prvi put održali 1992. godine, u Studentski centar, u kojemu će se uz besplatan ulaz na sve programe održati od 15. do 21. svibnja.

Za nagrade tog tradicionalnog festivala animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjometražnih igranih filmova, natjecat će se 67 filmova, odabranih među 147 prijavljenih.

Bruno Razum odabrao je 13 animiranih filmova, Ivana Marinić Kragić 11 dokumentaraca, Kristijan Milić 20 igranih filmova, Damir Čučić sedam eksperimentalnih, a Radislav Jovanov Gonzo 16 namjenskih uradaka.

Ravnatelj festivala Zvonimir Rumboldt rekao je na konferenciji za novinare da sve ide prema planu, a mala, ali vrijedna ekipa SC-a  već mjesecima radi na pripremama festivala. "Nadamo se što većem odazivu publike kako bi festival dobio značaj kakav je nekada imao i kada je bio jako dobro posjećen", istaknuo je.

Ivana Marinić Kragić rekla je da se kod odabira fokusirala na što šarolikije, ali zrele autorske pristupe, te filmove koji na neki način govore o relevantnim suvremenim društvenim temama.

Kristijan Milić kaže da je bilo teško raditi selekciju jer je bilo puno dobrih filmova, od dječjih trilera, horora, drama do arthouse filmova, a želio je dobiti što širu lepezu žanrova, tema i režijskih pristupa.

Damir Čučić kaže da iako je hrvatski eksperimentalni film sve više u zamahu među prijavljenih radovima nema recentnih. "Možda ljudi čuvaju naslove za druge manifestacije što je šteta jer smo nekad trčali na Dane hrvatskog filma i bila nam je čast sudjelovati", ustvrdio je.

Bruno Razum kaže da je slično bilo i u kategoriji animiranog filma, no smatra da možda to i nije loše jer je bilo prijavljeno puno dobrih filmova pa bi mu bilo još teže odabrati. "Pandemijske godine nisu slomile animatorski duh pa je većina filmova tematski vedra i angažirana“, dodao je.

Ravnatelj SC-a Mirko Bošnjak predstavio je fond Studentskog centra za koji se izdvaja iz sredstava prihoda Studentskog servisa SC-a, a namijenjen je studentskim projektima, osobito kulturnim.

Veliku nagradu za najbolji film festivala tzv. Grand Prix te Nagrade Dana hrvatskog filma (za najbolju režiju, najbolji scenarij, najbolju kameru, najbolju montažu, najbolje glumačko ostvarenje te najbolju glazbu) dodijelit će filmski kritičar Josip Grozdanić, producentica Mirta Puhlovski i glumica Nina Violić.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina nagradu Jelena Rajković, tjednik Glas koncila nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, a tu je i nezaobilazna Nagrada publike.

U popratnom programu HAVC će obilježiti 15 godina djelovanja, Zagreb film i Pulski filmski festival 70 godina, održat će se radionica Audicija kao networking te Radionica filmske kritike te okrugli stol o hrvatskom filmu i publici, filmski kviz, koncert Ljetnog kina, nastupi DJ-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter