ZAGREB

Završen projekt udruge Alternator “Razgovor počinje filmom online"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti "Alternator" provela je petomjesečni projekt radionica za srednjoškolce "Razgovor počinje filmom online" u sklopu kojega su mogli upoznati dio hrvatske suvremene kinematografije i razgovarati o važnim temama današnjice.

U sklopu projekta učenici su gledali tri hrvatska kratkometražna filma "Trešnje" Dubravke Turić, "Mali libero" Mladena Stanića i "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke te su nakon svake projekcije sudjelovali u nizu online vježbi praćenih razgovorom o temama koje pojedini film otvara, priopćili su iz Alternatora.

Vježbe i razgovori odvijali su se uz podršku sociologinje Eli Pijace Plavšić te dramaturginje i redateljice Doroteje Šušak.

Projekt "Razgovor počinje filmom" učenicama i učenicima pružio je priliku pogledati filmove hrvatske kinematografije koji progovaraju o vrlo važnim temama u našem društvu. "Kroz susrete su učenici u otvorenom i radioničkom formatu raspravljali o temama koje ih okružuju poput neprihvaćanja u društvu, različitosti, identiteta, ali i iskazivanja interesa i potreba svakoga od nas", rekla je Eli Pijaca Plavšić, autorica niza publikacija namijenjenih školama te voditeljice programa Unaprjeđenje poučavanja u Forumu za slobodu odgoja.

Iznoseći vlastita mišljenja o temama prisutnima u društvu danas, pokazalo se da mladi imaju volje utjecati na to da nam okruženje bude bolje, pravednije i tolerantnije, dodala je voditeljica projekta, Katarina Ivče Farnell.

Aktivistice u polju socijalne dostupnosti i kvalitete obrazovanja te feminizma, ujedna i izvršna direktorica Centra za ženske studije Dorotea Šušak naglasila je da je ostvaren potencijal projekta u vidu popularizacije domaćeg, kratkometražnog filma te njegove primjene u smislu razvoja kritičke recepcije i analize filmskog jezika radi poticanja dijaloga s učenicima i učenicama o tabuiziranim temama.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 160.000 kn, a financirala ga je Europska unija kroz Europski socijalni fond u okviru poziva "Umjetnost i kultura online".

Radionice su se održale u dva ciklusa, u razdoblju od listopada 2022. do travnja 2023. U programu je sudjelovalo ukupno 123 učenika iz šest škola i šest gradova: Škole za primalje u Zagrebu, Srednje škole Jure Kaštelana u Omišu, Srednje škole Antun Matijašević Karamaneo u Visu, Srednje škole Vela Luka, Industrijsko-obrtničke škole Sisak i Srednje škole Bartola Kašića iz Grubišnog Polja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini