ZAGREB

Savez izviđača Hrvatske započeo s projektom "Budi moja voda"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Savez izviđača Hrvatske započeo je s projektom "Budi moja voda" u sklopu kojeg će volonteri iz raznih dijelova Hrvatske u idućih šest tjedana na više lokacija u okolici Splita zalijevati tisuće sadnica posađenih u  akciji pošumljavanja požarišta Dalmacije "Boranka".

Projekt "Budi moja voda" je pokrenut kako bi periodičnim zalijevanjem sadnica posađenih tijekom kampanje "Boranka", pogotovo u sušnim razdobljima, povećala vjerojatnost njihova preživljavanja, priopćio je Savez izviđača Hrvatske.

U protekle dvije godine u sklopu kampanje Boranka, najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi, izviđači i drugi volonteri posadili su uz pomoć Hrvatskih šuma na požarištima Dalmacije više od 65 tisuća stabala u sadnicama, sjemenu i žiru.

Prema mišljenju struke, bez zalijevanja ukupno će se održati 20 do 30 posto posađenih sadnica, a periodičnim zalijevanjem, pogotovo u sušnim razdobljima, vjerojatnost preživljavanja sadnica podiže se na čak 70 do 80 posto, navodi se u priopćenju.

Stotinjak volontera iz raznih dijelova Hrvatske u terminima po dva tjedna zalijevat će sadnice na požarištima u okolici Splita i Solina, te sudjelovati i u brojnim drugim edukativnim aktivnostima na temu zaštite okoliša i očuvanja prirode.

Nakon završetak akcija zalijevanja, koje će trajati do kraja kolovoza, na jesen će krenuti nova sezona kampanje Boranka i nove akcije pošumljavanja požarišta u okolici Splita, najavljuje Savez izviđača Hrvatske.

Projekt "Budi moja  voda" odobren  je za sufinanciranje kroz program Europskih snaga solidarnosti putem Agencije za mobilnost i programe EU u cilju uključivanja što većeg broja mladih u aktivnosti volontiranja i jačanje solidarnosti.

Akcije zalijevanja provodi se u suradnji s Hrvatskim šumama i Ravnateljstvom civilne zaštite uz poštivanje epidemioloških mjera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater