ZAGREB

„Budi moja voda” - izviđači zalili tisuće sadnica na požarištima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izviđači iz cijele Hrvatske u sklopu projekta „Budi moja voda” proteklih tjedana obišli su 500 tisuća četvornih metara požarišta i zalili tisuće posađenih sadnica u okolici Splita, priopćio je u petak Savez izviđača Hrvatske (SIH).

Projekt „Budi moja voda" pokrenut je kako bi se periodičnim zalijevanjem sadnica posađenih tijekom kampanje Boranka, pogotovo u sušnim razdobljima, povećala vjerojatnost njihova preživljavanja.

Zadnjeg dana projekta u petak izviđači volonteri zalijevali su sadnice u splitskom naselju Žrnovnica koje je teško stradalo u katastrofalnom požaru 2017.

U projektu zalijevanja sadnica ukupno je sudjelovalo 60-ak volontera iz čitave Hrvatske koji su u tri grupe po dva tjedna boravili u Splitu te osim akcijama  zalijevanja sudjelovali i u brojnim drugim edukativnim aktivnostima na temu zaštite okoliša i očuvanja prirode.

„Osim što smo omogućili sadnicama da prežive najteže razdoblje kada je suša i kada su oborine gotovo nepostojeće, omogućili smo i ovim sjajnim mladim ljudima da se dodatno upoznaju s prirodom, zaštitom okoliša i ljepotama grada Splita”, istaknuo je Dan Špicer, poslovni direktor SIH-a.

Projekt „Budi moja voda“ svojevrsni je nastavak kampanje Boranka, najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije u kojoj je u proteklih 2 godine 6.200 izviđača i drugih volontera posadilo više od 65.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru.

U Savezu izviđača Hrvatske naglašavaju da završetkom projekta „Budi moja voda“ ne završavaju i njihovi napori i aktivnosti u očuvanju okoliša i prirode te najavljuju već za idući mjesec nastavak pošumljavanja požarišta.

Projekt "Budi moja voda" organizirao  je SIH u suradnji s Hrvatskim šumama, Ravnateljstvom civilne zaštite, Gradom Splitom i Splitskim skautskim zborom te uz financijsku podršku EU programa Europske snage solidarnosti, Agencije za mobilnost i programe EU.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter