ZAGREB

Svjetske premijere hrvatskih filmova u konkurenciji 69. Oberhausena

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski filmovi "Niska trava" Davida Gaše i "Dohvatiti sunce: El Shatt" Ane Bilankov imat će svjetske premijere u konkurenciji 69. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u njemačkom Oberhausenu, koji se održava od 26. travnja do 1. svibnja.

Za svoj kratkometražni igrani film "Niska trava" redatelj i scenarist David Gašo kaže da je nastao kao završni film na trećoj godini Akademije dramske umjetnosti, koji je radio s producenticom Martom Evom Mećavom, pa su posebno iznenađeni i ponosni što će u Oberhausenu imati premijeru.

"Da bi ovaj film nastao, bila je potrebna gomila ljudi, što osječke ekipe i glumaca, što onih iz Zagreba koji su pristali preko ljeta doći u moj rodni kvart i pomoći nam ostvariti nešto za što smo se u više ranijih navrata bojali da nikad neće moći nastati u studentskim uvjetima. Sretan sam što su taj trud i dobra volja suradnika na ovaj način prepoznati," izjavio je. 

U filmu glume Areta Ćurković, Živko Anočić, Vlasta Ramljak, Lovre Šokac, Igor Kovač, Sanja Milardović i Sandra Lončarić. 

Eksperimentalno-dokumentarni film "Dohvatiti sunce: El Shatt" redateljice i scenaristice Ane Bilankov dotiče se povijesnih činjenica o najvećem izbjegličkom logoru El Shatt u sinajskoj pustinji u Egiptu tijekom Drugog svjetskog rata.

Na temelju materijala iz hrvatskih i međunarodnih arhiva isprepletenih s vizualom ovog pustinjskog "ne-mjesta" sada, film je pokušaj rekonstrukcije fragmentiranog sjećanja o nepoznatoj povijesti migracija na Mediteranu u obliku transtemporalno filmskog putovanja, napominje se u najavi HAVC-a.

Najstarije natjecanje kratkometražnog filma u svijetu u Oberhausenu u natjecateljskim programima je 121 naslov, odabran između oko 6300 filmova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter