VOJNIĆ

U Vojniću održan tradicionalni "Filmski Uskrs i Vaskrs"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Domu kulture u Vojniću u petak i subotu održan je tradicionalni program Filmski Uskrs i Vaskrs, u program se uključilo stotinjak sudionika, gledatelja i polaznika radionica, a zaključak okruglog stola je da je potrebno kontinuirano filmsko opismenjavanje mladih i u malim sredinama.

Program je to koji se održava u organizaciji Kinokluba Karlovac i Općine Vojnić, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra i to u vrijeme između katoličkog i pravoslavnog Uskrsa. Time s propagira filmsko stvaralaštvo i približavaju djeca i mladi različitih vjeroispovijesti u multikonfesionalnoj sredini kao što je Vojnić, rekla je voditeljica Kinokluba Ksenija Sanković.

Kroz taj program se već tradicionalno, unatrag 10 godina, za uskršnje blagdane vraća u život kino dvoranu u Domu kulture u Vojniću, dodala je.

U petak je održana radionica snimanja mobitelom pod vodstvom studenta montaže Rudolfa Ravbara i voditeljice Kinokluba Lucije Ćeškić, a plan rada je prihvaćen kroz međusobno intervjuiranje na temu filma.

Video koji je tako nastao projiciran je danas, uoči projekcije filma Dnevnik Pauline P., i bilo je zabavno, baš kao i na projekciji igranog filma Nevena Hitreca na kojoj su, kaže Sanković, najviše uživali najmlađi i svi oni koji se tako osjećaju, jer se Dnevnik Pauline P. temelji na dnevniku djevojčice Pauline u kojem se ona kritički i kroz komične situacije osvrće na probleme i događaje s kojima se susreće.

Tema okruglog stola ove je godine bila „Djeca i film u malim sredinama“, a kako je rekla predsjednica Kinokluba Tamara Perković glavni je zaključak da je djeci u malim sredinama premalo takvih sadržaja, te treba potaknuti filmsku edukaciju nastavnika i knjižničara te naći model da ih se u tom radu financijski podupre.

Perković je izvijestila da je sudionika na radionicama sve više te dodala da filmska kultura nije zastupljena u kurikulima osnovnih škola, pa je popularizacija jako važna kako bi djeca i mladi iz malih sredina na vrijeme dobili priliku za stjecanje filmske pismenosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini