DUBROVNIK

Dubrovnik - U konkurenciji 10. DUFF-a 52 filma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Jubilarno deseto izdanje Festivala filma djece i mladih Mediterana (DUFF) svečano je otvoreno u četvrtak navečer u dubrovačkom kinu Sloboda, a u natjecateljskom programu naći će se 52 filma iz 17 zemalja .

Direktorica festivala Đive Galov iz Kinematografa Dubrovnik izjavila je kako je, nakon prošlogodišnjeg online izdanja, postojala nada da se ovogodišnje izdanje održi u punom obliku, ali se ipak zbog pandemije održava u hibridnom obliku.
„Stiglo nam je pedesetak gostiju, a u iduća četiri dana imat ćemo natjecateljske projekcije filmova koji se bore za deset festivalskih nagrada, te popratne sadržaje, od razgovora s Milanom Trencom do moderiranih projekcija i radionica, kao i online projekcija diljem svijeta“, rekla je Galov.
Dodala je kako su posljednje dvije godine u dvije kategorije, eksperimentalnoj i tematskoj, proširili krug natjecatelja s Mediterana na cijeli svijet.
Jedan od utemeljitelja festivala Jozo Serdarević istaknuo je kako je DUFF primjer da, ako se nešto voli i radi s ljubavi, nema prepreke u ostvarenju ideje.
„Nakon deset godina od malog filma snimljenog mobitelom s kojim smo išli na festival u Sarajevo festival je prerastao u međunarodni okvir. Treba zahvaliti ekipi koja je napravila velik napredak“, rekao je Serdarević.

Voditelj radionice kratkometražnog scenarija Marin Lisjak izjavio je kako su mladi filmaši pokazali interes za pisanje i formate scenarija te sami razvijaju ideju za kraći scenarij filma od dvije do pet minuta.
„Odlično je što radimo s djecom koja su došla s vrlo konkretnom idejom i planom. Zdrava je atmosfera za razvijanje ideje o filmu, a obično su ovakve radionice slabo dostupne mladima“, rekao je Lisjak.

Festival je otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, koja je čestitala okruglu obljetnicu te naglasila kako je festival u izazovnom pandemijskom vremenu iskazao snagu i potvrdio se uspješnim.

Natjecanje se odvija u dvije dobne skupine, do 15 godina i 16 do 20 godina,  a nagrade se dodjeljuju u kategorijama animiranog, igranog, dokumentarnog, slobodnog žanra te za najbolji tematski film – ove godine na temu različitosti koju smo otvorili i za male filmaše iz cijelog svijeta.
Između 52 odabrana filma, koja su po izboru selekcijskog žirija u sastavu Ana Dokler, Zuzanna Kazmierczak i Tvrtko Rašpolić ušla u natjecateljski dio, filmovi stižu iz 17   zemalja. Najbolje će ocjenjivati glavni žiri – Jelena Perčin, Milan Trenc i Ahmet Boyacioglu.
Festival će biti zatvoren u nedjelju 17. listopada dodjelom nagrada najboljima.
Organizatori DUFF-a su Kinematografi Dubrovnik, Udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini