ZAGREB

Filmski festival "Queer MoMenti" donosi bogat međunarodni program

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Filmski festival "Queer MoMenti 2023.", koji donosi izbor od 35 recentnih filmova iz 15 zemalja te radionicu, performans i "neokrugli stol", započinje 25. travnja u Zagrebu.

Festival će predstaviti izbor recentnih queer filmova iz Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Azije po izboru filmologa Željka Luketića te program kanadskog filmskog festivala Queer City Cinema po izboru umjetničkog direktora Garyja Varra, priopćila je udruga Domino. 

Program obuhvaća ukupno 35 filmova iz 15 zemalja, među kojima film "Pornomelancolia" (2022) redatelja Manuela Abramovicha, "El Houb" (2022) Shariffa Nasra i "The Hunt" (2022) Kamila Salduna i Sholeh Zahraei.

Fokus ovogodišnjeg izdanja je feministički i lezbijski film.

Prikazivat će se nagrađivani britanski film Blue Jean (2022) u režiji Georgie Oakley koji tematizira sistemsko osuđivanje lezbijki i homoseksualaca u Velikoj Britaniji 1980-ih godina.

Film je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu 2022. gdje je osvojio nagradu publike, a zagrebačka će ga publika imati priliku pogledati u srijedu 26. travnja u 18:00 u Kinoteci.

Filmolog i selektor Željko Luketić istaknuo je da će se ovogodišnje izdanje festivala baviti recentnim filmovima.

"Nakon prošle godine u kojoj smo obljetnički prošli kroz povijest queer filma vrativši se i cijelo stoljeće unazad, ovogodišnja selekcija Queer MoMenata fokusirana je na nekoliko posljednjih godina", kazao je u priopćenju.

Održat će se i trodnevna radionica ekološki prihvatljivog razvijanja filma koju će voditi Elian Mikkola od 25. do 27. travnja u Kinoklubu Zagreb.

Participativni performans "Crepuscular Rhythms" Loua Shepparda održat će se u okviru programa Queer City Cinema 28. travnja.

"Neokrugli stol" s temom "Zašto trebamo queer filmske festivale?", na kojem će sudjelovati filmolog Željko Luketić, redatelji Gary Varro, Kamil Saldun i Sholeh Zahraei, održat će se 28. travnja u KIC-u.

Festival će se održati na trima lokacijama, u Kinu Kinoteka, Kulturno informativnom centru te Uraniji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter