ZAGREB

Regionalni hit Pjera Žalice "Praznik rada" u kinima od 20. travnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Praznik rada", novo ostvarenje Pjera Žalice i zaključni dio njegova neslužbenog ciklusa o utjecaju rata na živote ljudi u Bosni i Hercegovini, od 20. travnja počinje se prikazivati i u hrvatskim kinima. 

Nakon Grand Prixa na filmskom festivalu u Varšavi film je ostvario rekordnu gledanost u vikendu otvaranja u bosanskohercegovačkim kinima postao najgledaniji tamošnji domaći film u posljednjem desetljeću, a dobio je i nagradu publike na Ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu LIFFe. 

U svom prvijencu "Gori vatra" iz 2003. Žalica se bavio posljedicama rata za generaciju koja ga je proživjela aktivno, u filmu "Kod amidže Idriza" (2004) tematizirao je utjecaje rata na stariju generaciju, dok se u "Prazniku rada" fokusira na one koji su u vrijeme rata tek bili rođeni, a u potrazi za boljim životom, bez nasljeđa rata i etničkih sukoba, napuštaju svoju domovinu.

Radnja je smještena u tipičnu sarajevsku mahalu gdje susjedsku svakodnevicu uzburka iznenadni nemili događaj - jedan od njih uhićen je zbog sumnje na ratni zločin. Istovremeno, njegov sin nenajavljeno stiže iz Njemačke i pokušava doznati istinu o događaju u kojem je prije tridesetak godina sudjelovao njegov otac.

Ova "tragedija koja se trudi postati komedija", kako film opisuje sam redatelj, snimljena je u sarajevskoj četvrti Bjelave, u naselju u kojem je i sam Žalica odrastao, a njegov brat, pisac i pjesnik Antonije Nino Žalica koji je u stvaranju filma sudjelovao kao pomoćnik redatelja, napisao je tekst pjesme o Bjelavama. 

U filmu ne postoji glavna i sporedne uloge, a u iskusnoj glumačkoj ekipi su Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović i Adnan Goro te Muhamed Hadžović.

Film je nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine (Udruženje Forum), Hrvatske (Propeler Film), Sjeverne Makedonije (Sisters and Brother Mitevski Production), Srbije (Backroom Production & Baš Čelik) i Crne Gore (Aba Film & Artikulacija Film).  Distributer je filma Zagreb Film Festival.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum