ZAGREB

Glazba turskih imigranata u filmu "Ljubav, smrt i njemačke marke"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


"Ljubav, smrt i njemačke marke", filmsko i glazbeno putovanje turskih gastarbajtera koji su u tuđinu ponijeli svoju glazbu kao komadić domovine, dolazi 20. travnja u hrvatska kina, uz gostovanje tursko-njemačkog redatelja Cema Kaye.

Najbolji dokumentarac Panorame ovogodišnjeg Berlinalea, nominiran i za nagradu Njemačke filmske akademije u formi dokumentarnog eseja donosi dosad neviđenu priču o nezavisnoj glazbenoj kulturi turskih imigranata i njihovih potomaka u Njemačkoj.

Poput domaćih gastarbajtera, za Nijemce 'yugosa', Turci su šezdesetih godina prošlog stoljeća u velikom broju odlazili na privremeni rad u 'zemlju meda i mlijeka', Zapadnu Njemačku.

Unovom, nimalo gostoljubivom okruženju daleko od kuće uvijek ih je pratila glazba i olakšavala surovu svakodnevicu novonastalih radničkih kvartova i tvorničkog rada. 

"Pod utjecajem tipičnog gastarbajterskog bola, nostalgije i u okolnostima potpunog nerazumijevanja nove sredine, turski kvartovi postaju mjesto stvaranja nove glazbene scene i nekih potpuno novih žanrova i stilova poput Pjesama iz inozemstva (Gurbetçi-Lieder)", stoji u najavi.

U zlatno doba nova je scena generirala ogromne profite, a zavičajni klubovi poput kultnog Türkische Bazara u Berlinu, iako medijski potpuno nezamijećeni, imali su brojne posjetitelje i odličnu zaradu.

Rasizam prema turskoj zajednici kulminirao je 90-ih, pa drugoj i trećoj generaciji Turaka odrasloj u Njemačkoj, rap i hip-hop postaju postaju glas otpora, a njegovi pioniri, Fresh Familee, King Size Terror ili Islamic Force pomiču granice popularne glazbe u Njemačkoj.

"Zabavan, prepun ritma, usložnjen dosad neviđenim arhivskim snimkama i popraćen frenetičnim soundtrackom, film na poseban način oslikava duh i energiju jednog vremena i daje povijesni prikaz zaboravljene vibrantne migrantske kulture otpora izgrađene na antirasizmu i radničkoj solidarnosti", ističu iz Restarta, u čijoj će se distribuciji film prikazivati. 

Publika će imati priliku razgovarati s redateljem 20. travnja u zagrebačkom Dokukinu KIC i dan kasnije u pulskom Društvenom centru Rojc.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini