ZAGREB

Predstavljena nakladnička djelatnost HAZU 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2020., 2021. i 2022. godini predstavljena je u četvrtak na konferenciji za novinare u Knjižnici HAZU u Zagrebu te je najavljeno izdavanje edicije Krležinih djela u četiri kola, od kojih će prvo izaći do Interlibera.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Velimir Neidhardt istaknuo je kako je nakon tri godine, odnosno nakon potresa i pandemije covida osam zgrada HAZU u obnovi, napomenuvši da tri godine nisu uspjeli javnosti prikazati svoju nakladničku djelatnost.

Nakladničku djelatnosti Akademije u protekle tri godine predstavio je glavni tajnik HAZU-a Dario Vretenar te najavio je i neke od budućih nakladničkih projekata.

U pripremi je izdavanje edicije Krležinih djela, koje je zajednički projekt Akademije i Školske knjige. Do kraja 2026. objavit će se Krležina djela u 28 svezaka i četiri kola, rekao je Vretenar te istaknuo da je koordinator projekta akademik Krešimir Nemec.

Ove će godine do Interlibera u studenom izaći prvo kolo sa sedam knjiga, rekao je te dodao da su to pet knjiga romana "Zastave", knjiga eseja "Deset krvavih godina" i "Blade Petrice Kerempuha". Napomenuo je da će drugo kolo sadržavati osam knjiga, treće sedam, a četvrto šest.

Vretenar je najavio i izlazak petoga i završnog sveska edicije Hrvatska i Europa na hrvatskom jeziku, koji Akademija objavljuje u suradnji sa Školskom knjigom, a peti svezak je posvećen 20. stoljeću.

Podsjetio je da je HAZU od osnutka 29. travnja 1861. do kraja 2022. objavila 6810 svezaka raznih publikacija.

U razdoblju od 2020. do 2022. objavljeno je 270 publikacija, od toga 70 knjiga, 50 zbornika i 95 časopisa koje izdaje Akademija, napomenuo je.

U 2020. godini objavili smo sto naslova različitih publikacija, od toga je 77 izdanja HAZU objavio kao izvršni izdavač, a 23 kao suizdavač, rekao je Vretenar dodavši kako su u 2021. objavljena 84 sveska publikacija, a HAZU je bio izvršni nakladnik u 67 publikacija, dok ih je 17 objavljeno u suizdavaštvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter