ZAGREB

Predstavljeno nakladništvo osječke Akademije za umjetnost i kulturu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnička djelatnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koja obuhvaća izdavanje znanstvenih knjiga, udžbenika, zbornika, kataloga, notnih izdanja i grafičkih mapa predstavljena je u petak u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu

Nakladništvo i djelatnost predstavili su dekanica osječke Akademije Helena Sablić Tomić te urednici knjiga Krešimir Purgar i Nives Tomašević.

Sablić Tomić istaknula je kako je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku poticajno, provokativno i kreativno mjesto studiranja za studente koji žele steći znanja iz područja glazbene, dramske, primijenjene i vizualne umjetnosti te medijske kulture i kulturalnog menadžmenta. 

Na Akademiji se, naglasila je, izvode sveučilišni prijediplomski, diplomski i poslijediplomski umjetnički i znanstveni studiji te se podjednako razvijaju vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i znanstveno-istraživački rad. 

Napomenula je da Akademiju čini šest odsjeka – Odsjek za glazbenu umjetnost, Odsjek za instrumentalne studije, Odsjek za kazališnu umjetnost, Odsjek za kreativne tehnologije, Odsjek za kulturu, medije i menadžment te Odsjek za vizualne i medijske umjetnosti.

Na Akademiji se, podsjetila je, provode studijski programi iz podrucˇja glazbene pedagogije, pjevanja, kompozicije i teorije glazbe, instrumentalnih studija, likovne kulture, ilustracije, glume, lutkarske animacije, dizajna za kazalište, film i televiziju, kostimografije, scenografije i lutke za kazalište, film i multimediju, lutkarske režije i neverbalnog teatra te znanstveni studiji iz podrucˇja kulture, medija i menadžmenta, medija i odnosa s javnošc´u te menadžmenta u kulturi i kreativnim industrijama. 

U suradnji s Medicinskim fakultetom Osijek, Akademija je pokrenula i prvi Poslijediplomski specijalisticˇki studij kreativne terapije u Republici Hrvatskoj sa smjerovima art terapije, dramaterapije, muzikoterapije i terapije pokretom i plesom, rekla je.

Po riječima Krešimira Purgara Akademija objavljuje vrlo različita izdanja od udžbenika humanističkih znanosti, notnih zapisa i različitih grafičkih mapa. U nakladništvu nemamo osjećaj isključivo teritorijalne pripadnosti, rekao je dodavši kako u daljnjoj budućnosti ne bismo trebali imati niti nacionalne ili državne pripadnosti jer bismo se trebali mnogo više širiti.

U širenju ćemo slijediti nakladničku politiku koja će reflektirati razvoj znanosti, tehnologije, umjetničkoga promišljanja, napomenuo je Purgar, dok je Nives Tomašević ocijenila da je glavni problem knjiga iz nakladničke djelatnosti Akademije to što u Hrvatskoj ne dostaje knjižna distribucijska mreža.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter