ZAGREB

ZagrebDox: Aktualni dokumentarnci i početak programa ZagrebDox Pro

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


ZagrebDox nastavlja program aktualnim dokumentarnim filmovima, od intimnih emocionalnih priča do onih koji upozoravaju na užase rata, koji je kao tema i u fokusu ZagrebDox Pro petodnevnog programa koji počinje u utorak.

Festivalski dan počinje od 15 sati besplatnim projekcijama filmova "Sam sada" Reeda Harknessa koji je 25 godina snimao brata i sebe, "Pjevajmo o socijali" finske autorice Susanne Helke o tamošnjem sustavu javne skrbi i njegovim zaposlenicima te "Godardovo filmsko nasljeđe" Cyrila Leuthyja o tom velikanu francuskog novog vala.

Iz programa se ističe i film "Katedrala" o projektu gradnje velebne katedrale od otpada u španjolskom gradu Mejorada del Campo.

Teen Dox predstavlja filmove "Iz pozadine" Total Refusala, austrijskog animacijskog kolektiva i "Napušteni u Toljatiju" o tinejdžerskom pokretu spašavanja starih automobila iz tvornice Lada u osiromašenom ruskom velegradu.

Happy Dox donosi, među ostalim, finski film, "Karaoke raj" Einarija Paakkanena o nizu usamljenih duša koje društvo i utjehu nalaze pred mikrofonom, a nakon projekcije slijedi razgovor s autorom.

Regionalna konkurencija nastavlja se "Šumicom" Davida Gaše o egzibicionistu koji autora vodi kroz šumu za javni seks usred gradskog parka i "Sobom za ljubav" o životima dviju žena čiji muževi služe zatvorske kazne.

Majstori Doxa donose posljednji film nedavno preminulog španjolskog autora Carlosa Saure, "I zidovi mogu govoriti" o uličnoj umjetnosti, dok je film "Hladnija klima" autoportret Jamesa Ivoryja, utemeljen na kućnim snimkama njegova putovanja u Afganistan.

Tu su još filmovi Jasmine Beširević "Lina" i Vlada Petrija "Između revolucija" o prijateljstvu Iranke i Rumunjke, potom "Ljubav nije u narančama", dirljiv prikaz emigrantskog iskustva moldavskih žena.

Novi pogled na uspon i pad Sinéad O'Connor donosi u večernjem termin film "Nothing Compares", dok Mila Turajlić prikazuje prvi dio diptiha "Dosje Labudović" s podnaslovom "Nesvrstani" o Titovom osobnom snimatelju.

Međunarodna konkurencija nastavlja se "Cabralovim sjećanjem" o postkolonijalnom iskustvu i "Na skliskom terenu" o mladim protivnicima Putinova režima te filmovima "Susjed Abdi" o somalijskom dizajneru namještaja u nizozemskom izbjeglištvu i "Vrata sna" o kurdskim ratnicama u sjevernoj Siriji.

Green Dox kroz "Djetinjstvo uz rijeku" govori o djeci izolirane ekvadorske prašumske zajednice, a Stanje stvari donosi filmove "Solmatalua" o brazilskoj afričkoj dijaspori, i "Osuđeni" o iranskoj obitelji koja se suočava s mogućnošću očeva pogubljenja. 

ZagrebDox Pro, ove godine s naslovom "Dox of War" traži odgovor na pitanje kako snimati rat, o čemu će u utorak na svom masterclassu govoriti ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko, koja u Zagreb dolazi s fronta.

HAVC će obilježiti 15 godina rada retrospektivnim programom filmova, koje je ranijih godina nagradila publika ZagrebDoxa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater