ZAGREB

ZagrebDox: Uz filmski program i bogata popratna događanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uz bogati filmski program festival ZagrebDox, kojk će se održati od 26. ožujka do 2. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema, donosi programe ZagrebDox Pro, My focus i ZagrebDoXXL, te brojna popratna događanja.

Edukativni program ZagrebDox Pro, okupit će autore iz Ukrajine, Grčke, Hrvatske, Kanade, Srbije, Švicarske, Turske i Ukrajine, mentorirat će ih John Appel i Hans Robert Eisenhauer, a predavanje će imati Sigal Yehuda, osnivačica inicijative Close Up.

Jedan od projekata bit će odabran za Al Jazeera Documentary Industry Days u Sarajevu u rujnu, a u suradnji s festivalom Doclisboa za industrijski program Nebulae, u listopadu u Lisabonu.

Veton Nurkollari, umjetnički direktor kosovskog DokuFesta, predstavlja program My Focus sa šest filmova koje veže pojam preživljavanja - "Istočna fronta" Vitalija Manskog i Jevhena Titarenka, "Suho tlo u plamenu" Joane Pimente i Adirleyja Queriósa, "Anhell69" Thea Montoye, "U vatri: Rekvijem za Katiju i Mauricea Kraffta" Wernera Herzoga, "Izlazak brata i sestre" Maksima Arbugajeva i Jevgenije Arbugajeve i "Dezerteri" Damira Markovine. 

U sklopu platforme ZagrebDoXXL održat će se pet panela - nakon projekcije filma "Merkel" slijedi panel "Žene u politici? s domaćim političarkama, a na Međunarodni dan vidljivosti transrodnih osoba, nakon filma "Plava iskaznica" govorit će se o položaju transrodnih osoba u Hrvatskoj.

O mentalnom zdravlju mladih i društvenim mrežama bit će riječi nakon filma "Manifest" Angie Vinchito, nakon filma "Daleko" održat će se panel „Solidarno s izbjeglicama?, dok će se nakon epizode "Turizam" iz serijala "Dobra ekonomija" govoriti na temu "Poduzetništvom do održivog života?. 

U suradnji s Restartom održat će se masterclass "Tragom arhiva: od zvaničnog do privatnog sjećanja? Mile Turajlić, s fokusom na njezin višeslojni rad s arhivima i razne umjetničko-istraživačke strategije koje primjenjuje. 

TV novinar Tihomir Ladišić će u predavanju "Konflikt zona“ govoriti na temu profesionalnih, političkih, moralnih i drugih dilema vezanih za svaki ratni sukob, a ratom će se baviti i Alisa Kovalenko na masterclassu "Rubovi rata?.

Uz HAVC-ovu 15. obljetnicu osnutka program "H-15: Petnaest godina našeg filma" podsjeća na neke od filmova koje je financirao, dobitnike nagrade publike s prethodnih izdanja festivala, dok uz 70 godina Zagreb filma program "Dokumentiranje divljine? donosi restaurirane kopije kratkih dokumentarnih filmova o životinjama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini