ZAGREB

Žive slike u Muzeju grada Zagreba 18. i 19. veljače

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon tri godine stanke Muzej grada Zagreba ponovno organizira edukativnu manifestaciju "Žive slike", koja će se održati u zadnjem vikendu fašnika, 18. i 19. veljače od 11 do 14 sati, najavili su iz Muzeja.

Riječ je o programu koji Muzej organizira od 2000. godine po uzoru na slična događanja koja su u gradu priređivana krajem 19. stoljeća, a temelji se na konceptu "oživljene povijesti".

Djelatnici Muzeja, vanjski suradnici i prijatelji Muzeja u prostoru stalnog postava u prvom licu tumače prošlost Zagreba, odjeveni u vjerodostojne povijesne kostime izrađene prema predlošcima s portreta i fotografija iz muzejskog fundusa, najavljuju iz Muzeja.

Među ostalima, u stalnom postavu Muzeja s posjetiteljima razgovaraju i povijesne događaje tumače kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, Crna kraljica Barbara Celjska, gradski sudac Adam Balogh, barunica Ana Marija Rauch, izumitelj Slavoljub Penkala, subreta u kabareu Micika Žličar, krojačica Žuži Jelinek i brojni drugi likovi.

U povodu stote obljetnice rođenja poznatog pjevača, ove godine posjetiteljima će se "obratiti" Ivo Robić, a tu su i likovi iz animiranih filmova, profesor Baltazar i Crvenkapica (prvi domaći animirani film u boji).

Muzej svake godine uz stalne likove uvodi nove te će se tako ove godine prvi put u stalnom postavu pojaviti vođa seljačke bune Matija Gubec, velikaš Franjo Tahy, Crni Džek iz kultne serije TV Zagreba Smogovci, dizajnerica i umjetnica Otti Berger te prva vozačica automobila Alma pl. Balley.

Žive slike tijekom godina su se profilirale u specifično stručno vodstvo kroz stalni postav i aktualnu muzejsku izložbu. U prostoru aktualne izložbe "Ivan Standl – zagrebački fotograf", posjetitelji će upoznati Ivana i Klementinu Standl te majstora koji je pomagao u obnovi grada nakon potresa 1880. godine.

S obzirom na to da Muzej grada Zagreba ove godine priprema izložbu "Sljeme – prva tvornica kofera i kožne galanterije", kao jedan od likova na Živim slikama pojavljuje se Samuel Gati, osnivač i vlasnik tvornice.

Svake godine u suradnji sa stručnim osobljem i tumačem za znakovni jezik program prilagođavamo i posjetiteljima s posebnim potrebama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum