ZAGREB

Objavljena knjiga Ružice Pšihistal "Studije o Marulićevoj Juditi"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu profesorice Filozofskoga fakulteta u Osijeku Ružice Pšihistal "Studije o Marulićevoj Juditi" objavila je Hrvatska sveučilišna naklada iz Zagreba.

Studije prof. Pšihistal, kako navodi nakladnik, nastajale su kao plod autoričina dugogodišnjega rada, štoviše svojevrsne filološke obuzetosti Juditom.

Riječ je, naglašava, o prvoj autorskoj znanstvenoj monografiji o Marulićevoj Juditi i značajnom doprinosu nacionalnoj znanosti o književnosti, a sustavnost i preglednost izlaganja privući će i širi krug čitatelja, točnije sve koji žele proširiti znanja i čitati prvoga klasika hrvatske književnosti.

Knjiga "Studije o Marulićevoj Juditi" (330 str.) podijeljena je u pet poglavlja. Autorica je pomno analizirala transpoziciju biblijskoga teksta u Marulićev ep (Marulićeva Judita prema biblijskoj Juditi) te sažela dosadašnja alegorijska tumačenja i otvorila nova pitanja o Juditi kao političkoj alegoriji (Marulićeva Judita u alegorijskim čitanjima).

U  trećem poglavlju provela je retoričko-stilističku analizu razvijenih usporedbi kao važnih markera epskoga žanra (Razvijene ili epske usporedbe u Juditi), a potom propitala mjesto tradicijske kulture i vernakularne jezične zajednice u Juditi (Tradicijska kultura i naša jezična zajednica u Juditi).

U završnom poglavlju u prvi plan stavila je odnos između biblijske i Marulićeve Judite iz perspektive njihova mjesta u kanonima (biblijskim / književnim / školskim) zajedno s temom kako se Gutenbergov izum sretno "umiješao" u "sudbinu" hrvatske knjige i smjestio ju u tijesni kanon postinkunabulskih književnih knjiga na vernakularu (Nevolje biblijske i Marulićeve Judite s kanonima).

Ružica Pšihistal rođena je 1966. u Vinkovcima. Profesorica je na Filozofskom fakultetu u Osijeku, gdje u znanstveno-nastavnome zvanju redovite profesorice predaje na Katedri za hrvatsku književnost. Objavila je više znanstvenih knjiga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of