ZAGREB

Zagrebačka filharmonija u petak u Plavom ciklusu pod ravnanjem Leoša Svárovskog

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačka filharmonija nastupit će u petak, 3. veljače, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem češkog dirigenta Leoša Svárovskog te uz solistički nastup violinista Oresta Shourgota, s repertoarom sastavljenim od djela Ludwiga van Beethovena i Bedřicha Smetane.

Dirigent, flautist i pedagog Leoš Svárovský glavni je gostujući dirigent Središnjeg simfonijskog orkestra prefekture Aichi u Nagoyi u Japanu.

Uz solista Oresta Shourgota, violinista, pedagoga, dirigenta, komornog glazbenika te profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Zagrebačka će filharmonija pod njegovim vodstvom izvesti Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op.61 Ludwiga van Beethovena te izbor simfonijskih pjesama Moja domovina Bedřicha Smetane.

Koncert za violinu i orkestar u D-duru, jedino Beethovenovo koncertantno djelo napisano za violinu solo, djelo je skladao u kratkome vremenskom razdoblju od studenoga do prosinca 1806. godine. Taj po svemu sudeći jedinstveni trenutak nadahnuća nije došao nimalo slučajno, budući da se skladatelj do tada već prilično ''izvještio'' u pisanju za taj instrument, stoji u najavi.

Moja domovina Bedřicha Smetane ciklus je od šest simfonijskih pjesama od kojih će Zagrebačka filharmonija u petak izvesti pjesme "Vltava", "Iz čeških lugova i gajeva" te "Šárka".

"Promatrana u cjelini, Moja domovina se pokazuje kao opsežna epopeja narodne slave i veličine, apoteoza češke prošlosti, legendarnog blaga i prirodne ljepote. Svu snagu svoga rodoljublja, svu ljubav za svoju zemlju ulio je Smetana u strane tih genijalnih partitura", zabilježio je Josip Andreis.

Uoči koncerta, s početkom u 19 sati u predvorju Velike dvorane održat će se predkoncertni razgovor na kojem će ugledni gosti podijeliti s publikom svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta Zagrebačke filharmonije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of